Életmód
Nem csak a szerencse miatt fontos a lencse
InfoRádió Kép: Wikipédia
2017. december 31.

Karácsonyra a bőséges evés, ivás jellemző, ezért az ünnepek után fontos lenne, hogy gyümölcsöket és zöldségeket is fogyasszunk. A hagyományosának tekinthető újévi lencse azonban jól jöhet a szervezetnek.

Célszerű lenne a két ünnep között könnyebb, mértéktartóbb ételeket fogyasztani és pótolni a folyadékot, hogy a bélrendszer megterhelt állapota kicsit könnyebb helyzetbe kerüljön – mondta Kubinyi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Célszerű a napi ajánlott kalóriamennyiséget betartani - ez felnőtteknek körülbelül 2000-2200 kalóriát jelent -, és ezt is minél változatosabban és könnyebb ételekből összeállítani.

A lencse több szempontból is egészséges étel, így nem csak pénzt hoz a házhoz, ha sok lencsét eszünk újévkor, hanem egészségesebben is kezdjük az évet. A szakember szerint a lencse úgynevezett nem teljes értékű fehérjét tartalmaz (a minden szükséges aminosavat és összetevőt tartalmazó fehérje a húsokban található), magas a rosttartalma, továbbá B1- és B2-vitaminok mellet kálium és magnézium is megtalálható benne. „A babona mellett ezeket a nagyon fontos táplálkozási, élettani tulajdonságait is jó ha tudjuk, ismerjük” – tette hozzá.

Az alkohol bevitele szintén jelentősen megnő az ünnepek alatt. Kubinyi Jolán hangsúlyozta:

Azon túl, hogy az alkohol sok kalóriát tartalmaz, ha nagy mennyiségű alkoholt fogyasztunk – legyen

szilveszter éjjelén se kínáljuk a gyerekeket alkohollal, és figyelni kell arra is, hogy az idős emberek csupán egy-egy pohár pezsgőt fogyasszanak. az idős ember vagy akár fiatalabb is –, akkor a dehidratáció állapotába kerül a szervezet, és ez komoly következményekkel járhat – magyarázta Kubinyi.

Most adásban
Téma: Lezárult az "Ottlik-kert" pályázat – Antal Nikolett
Ezt követő adásaink