Kultúra
Újévi Blade Runner Maraton az Urániában
Uránia Nemzeti Filmszínház Kép: imdb
2017. december 31.

Ha ön Blade Runner-rajongó, akkor újévkor irány a mozi, ugyanis az Uránia az új esztendőt a nem túl távoli jövőben indítja: január 1-jén 18:30-kor Ridley Scott 1982-es cyberpunk kultuszfilmjének „Final Cut” rendezői változatát, majd pontban 20:49 perckor Dennis Villeneuve nem kevésbé zseniális 2017-es folytatását vetítik.


A lenyűgöző látványvilágú Szárnyas fejvadász (1982) ezen az egy estén Ridley Scott végső, 2007-es változatában tér vissza a vászonra. A film 25. születésnapjára elkészült, teljeskörűen restaurált verzió képbővített jelenetekkel és eddig nem látott különleges effektusokkal kápráztatja el a nézőt.

A Szárnyas fejvadász 2049 Harrison Ford, Ryan Gosling, Jared Leto, Lennie James, Dave Bautista, Robin Wright főszereplésével méltó követője a kultikus elődnek. A történet szerint 2019-ben a replikánsok után vadászó szárnyas fejvadászok egyike különös felfedezést tett. Harminc évvel később egy másik fejvadász, az LAPD tisztje, K (Ryan Gosling) egy másik titokra lel. Egy olyan rejtélyre, amely ha felszínre kerül, felforgathatja mindazt, ami a földi társadalomból még megmaradt. Az ügy érdekében fel kell kutatnia a rendőrség egy régi emberét: Rick Deckardot (Harrison Ford): Csakhogy Deckard 30 évvel ezelőtt eltűnt, és senki nem tudja, hol bujkálhat.

Újévi Blade Runner Maraton: 1982 (Final Cut) + 2017 egymás után az Urániában.

A ʼ82-es Blade Runner a cyberpunk egyik előfutára. A a történet alapjául Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című regénye szolgált. Műfaját tekintve neo-noir film, egy disztópikus sci-fi mely egyben dráma és thriller is egyben.

A film kezdetben nem hozott annyi pénzt, mint remélték, de hamar kultfilmmé vált. Rajta keresztül fedezte fel magának Hollywood Philip K. Dicket, akinek később számos más írását is megfilmesítették. A film a cyberpunk műfajának alakulására nézve is meghatározó, Ridley Scott pedig a legteljesebb és legszemélyesebb művének tartja. Ezzel együtt az alkotás alapvetően hagyott nyomot a sci-fi műfajesztétikáján is.

A Szárnyas fejvadász elnevezésben egy allegóriára bújik: a replikánsokat megalkotó Tyrell vállalat mint teremtő Isten, a fejvadász pedig az Úr angyalaként teljesíti a Mindenható akaratát, beteljesítve a fellázadó teremtmények sorsát.

Mivel a film eredetileg elkészült változata a próbavetítések során igen nehezen értelmezhető és reménytelen hangulatot sugárzó volt, új vágást, és új befejezést kapott, illetve ellátták egy Deckard által visszaemlékezésként elhangzó, a cselekményt némileg könnyebben érthetővé tévő narrációval. A mozikba kerülő változaton a forgalmazó számos vitatott változtatást hajtott végre, többek között teljesen megváltoztatta a film befejezését. 1990-ben vetíteni kezdték a film munkaváltozatát „rendezői változat” néven. Scott tiltakozása után ezt visszavonták, és lehetőséget adtak neki egy valódi rendezői változat elkészítésére. Az eredmény 1992-ben került a mozikba; bár sokkal népszerűbb volt az eredetinél, és az alkotók is elégedettek voltak vele, Scott szerint idő és pénz hiányában továbbra sem tudták a filmet kielégítően megcsinálni. A Warner Bros. 2006 januárjában bejelentette, hogy a film 25. évfordulójára 2007-ben kiadnak DVD-n egy „végső változatot”.

Most adásban
Téma: Lezárult az "Ottlik-kert" pályázat – Antal Nikolett
Ezt követő adásaink