Közigazgatás
Neszményi Zsolt: a NAV Somogyban is több ügyfélszolgálatot nyit
OPH Kép: OPH
2018. január 1.

A munkanélküliség Somogyban is fokozatosan csökken, de kicsit nehezebb a helyzetük, mivel agrármegyéről van szó, ezért jóval kevesebb az ipari üzem és nagyvállalat. Pályázatok, átképzések, állásbörzék segítségével igyekeznek munkahelyhez juttatni az álláskeresőket – hangsúlyozta Neszményi Zsolt. A Somogy megyei kormánymegbízott hozzátette: a NAV Somogy megyében is több ügyfélszolgálatot nyit 2018-ban.

Az ország joggal lehet büszke arra, hogy 4 százalék alá sikerült szorítani a munkanélküliségi rátát ‒ szögezte le Neszményi Zsolt. A kormánymegbízott elmondta: Somogy megyében az országos adatokhoz viszonyítva egy kicsit nehezebb a helyzet, ezért is van kiemelt szerepe a hivatalokon belül a foglalkoztatással foglalkozó szervezeti egységeknek. Hogy minél jobban tudják segíteni az elhelyezkedést, igyekeznek felvenni a kapcsolatot a nagy foglalkoztatókkal. Egy üzleti reggelire hívják meg a vállalatok vezetőit már több éve, ahol tájékoztatják őket, hogy milyen lehetőségeket biztosít a kormányhivatal, milyen támogatásokat tudnak nyújtani a számukra, amelyeket arra tudnak felhasználni, hogy csökkentsék az álláskeresők számát a megyében is. A Kaposvári karriernapot és állásbörzét is évek óta megrendezik. Közel száz álláshelyet tudtak felkínálni ebben az évben. Nagyszámú érdeklődő volt, sok diák, fiatal és álláskereső vett részt a rendezvényen. A Kaposvári járásban élő 4213 álláskereső számára nagyon jó lehetőség volt ez a rendezvény. Cégek, intézmények, állami szervezetek voltak jelen, és a visszajelzések alapján mindkét fél képviselői nagyon elégedettek voltak. Jövőre is megszervezik az állásbörzét, hiszen „ha valami sikeres, azt nem szabad abbahagyni". Emellett az Út a munkaerőpiacra programot és az Ifjúsági Garancia Programot is sikerrel viszik egész évben. A települési önkormányzatokkal, járásszékhelyekkel összefogva a Terület- és Településfejlesztési Operatív program keretében paktumokon keresztül tartják a kapcsolatot. Ezen belül

újabb álláslehetőségek, illetve támogatási formák nyílnak meg az álláskeresők és a cégek számára is.

Több mint ötmilliárd forint áll rendelkezésükre a paktumban foglalt célok elérésére. Jelentős a szakképzések aránya is, vannak, akiket azzal tudnak álláshoz segíteni, hogy új képzettség megszerzéséhez nyújtanak támogatást – tájékoztatta a hallgatókat a szakember.

A megye egész területén számos fejlesztés és beruházás zajlik. Kiemelt feladat az energetikai fejlesztések megvalósítása - közölte. A projekt teljes költségét – 1,2 milliárd forintot – európai uniós támogatásból fedezik. Egy KEOP-pályázatnak köszönhetően újabb másfél milliárd forintot fordíthatnak még az épületek energetikai korszerűsítésére. Az első etapban 19 épület újul meg a megye számos pontján, a Balaton-parttól a Dráváig. Nyílászárók cseréjével, homlokzat- és födémszigeteléssel, a fűtés korszerűsítésével igyekeznek ezeket az épületeket 21. századivá varázsolni.

Nyolc épületre napelemes, fotovoltaikus rendszereket telepítenek, ezáltal az épületek üzemeltetése olcsóbb lesz.

Öt olyan okmányiroda van még Somogyban, amelyek nem járási székhelyek, és nem történt meg az átalakításuk kormányablakká. Ezekből négyet – Balatonlellén, Balatonbogláron, Nagybajomban és Balatonföldváron – megpróbálnak minél hamarabb átalakítani, erre 218 millió forint hazai forrás áll rendelkezésükre.

A NAV Somogy megyében is több ügyfélszolgálatot nyit a jövő évben. Jelenleg csak a megyeszékhelyen, Kaposváron működik, viszont Barcson, Csurgón, Fonyódon és Tabon is lehetőséget biztosítanak arra, hogy a NAV munkatársai a kormányablakokban fogadják az ügyfeleket. A marcali, nagyatádi és a siófoki kirendeltségeken hetente egy-egy alkalommal eddig is ott voltak a NAV-os kollégák,

a jövőben a másik négy kormányablaknál is biztosítani fogják az adóügyek intézését.

Ez egy olyan hatáskörbővítés, amely az ügyfelek érdekét szolgálja, megspórolja, hogy a vidéken élőknek be kelljen utazniuk Kaposvárra – ismertette a jövő évi terveket Neszményi Zsolt.

A Somogy Megyei Kormányhivatal idén is megszervezte a karácsonyi ajándékdoboz-akciót. "Minden elismerést megilleti a hivatal dolgozóit, nagyon sok segíteni akaró, jó ember van közöttük." A megye minden pontjára – a képviselők véleményét kikérve – eljuttatják az adományokat, hogy kicsit szebbé varázsolják az ünnepet. Nehéz meghatódás nélkül nézni a gyermeki arcokat, talán ennek is köszönhető, hogy egyre többen csatlakoztak az adományozók csoportjához, és több mint 350 ajándékcsomagot oszthattak szét – zárta a beszélgetést Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

Most adásban
Téma: Lezárult az "Ottlik-kert" pályázat – Antal Nikolett
Ezt követő adásaink