Gazdaság
ÁKK: elérte a célját a lakossági állampapír program
MTI
2018. január 2.

Elérte a célját a lakossági állampapír program, a vásárlók 90 százaléka lakossági befektető volt 2017-ben ezen a piacon, amelynek mértéke elérte az államadósság 25 százalékát - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) vezérigazgatója kedden, az M1 aktuális csatornán.

Barcza György ismertette, hogy az ÁKK tavaly a tervezett 700 milliárd forint helyett 1600 milliárd forintos bővülést ért el a lakossági állampapírpiacon. Hozzátette, hogy az idén is hasonló mértékű gyarapodást terveznek és elképzelhetőnek tartotta, hogy szűkítik a lehetséges vevők körét, hogy valóban csak magánszemélyek vásárolhassanak.

Kiemelte, hogy a lakossági állampapírok magas - a jelenlegi hozamkörnyezetben kiemelkedő - kamatozásával is a pénzügyi megtakarításokat szeretnék ösztönözni, hogy erősödjön a háztartások biztonsága. A lakossági vagyon az elmúlt években jelentősen gyarapodott, de még van lehetőség a további bővítésre - tette hozzá.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a hosszabb lejáratú állampapírok,

így most már a 3 és 5 éves inflációkövető papírokat keresik a legtöbben, érdemi kereslet esetén pedig új termékek is megjelenhetnek - közölte az ÁKK vezetője.

Barcza György hangsúlyozta, hogy nagy a különbség a lakossági és a nagybani állampapírok hozama között, hiszen az előbbi megközelíti a 4 százalékot 5 éves futamidőnél, míg a nagybani állampapíroknál jelentősen csökkentek a hozamok. Utóbbiak esetében rövid lejáratnál negatív kamatra is volt példa tavaly, de a hosszú lejáratúak hozama közelítette a rekord alacsonynak számító cseh kamatszintet - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
Kevesebb állampapír fogy

Sem a rövid, sem a hosszú lejáratú állampapírok iránti kereslet nem közelíti meg az év eleji szintet.

Októberben is nőtt a lakossági állampapír-állomány

Októberben 151,3 milliárd forinttal, az év eleje óta pedig közel 1600 milliárd forinttal emelkedett a forint lakossági állampapír-állomány.

Hétfőtől egységesítik a lakossági állampapírok elnevezését

A papírokból augusztus végéig az egész évre tervezetthez képest már csaknem 600 milliárd forinttal többet értékesített az ÁKK.