Külföld
Beiktatták New York újraválasztott polgármesterét
MTi Kép: Thomson Reuters
2018. január 2.

New York bűnügyi statisztikáinak javulását dicsérte beiktatási beszédében a város demokrata párti polgármestere, Bill de Blasio, aki hétfőn kezdte meg második polgármesteri ciklusát.

Bill de Blasio beiktatási ünnepségét a polgármesteri hivatal előtti parkban, fagyos hidegben tartották, a ceremóniát a brooklyni születésű vermonti szenátor, Bernie Sanders vezette. Beszédében az újraválasztott polgármester kiemelte, hogy

a városban az 1950-es évek óta tavaly volt a legalacsonyabb a gyilkosságok száma.

A rendőrség még nem végleges adatai szerint 2017-ben 290 gyilkosságot követtek el New Yorkban, és ez az előző évihez képest 14 százalékos csökkenést jelent.

Sikerült a rendőrséget és a város közösségét úgy összehozni, mint korábban soha"

- fogalmazott de Blasio. Hozzátette, hogy elkötelezték magukat "az igazi szomszédsági politika mellett, és ez működik is".

A demokrata párti politikus hitet tett amellett, hogy a város vezetőségének nemcsak a város elitjét és a Wall Street óriásait kell szolgálnia, hanem valamennyi dolgozó polgárát. "Mindannyiunk felelőssége, hogy New York továbbra is nemzetünk és világunk világítótornya maradjon" - hangsúlyozta.
Bill de Blasiót novemberben fölényes többséggel választották újra New York lakói.

Sanders szenátor a beiktatási ünnepségen azon meggyőződésének adott hangot, hogy "New York de Blasio vezetésével más irányt szabott, mint amit Washingtonban látunk". A független szenátor szerint New Yorkban "nem a milliárdosokra, hanem a dolgozó emberekre figyelnek".

Kapcsolódó cikkek
New Yorkban karácsonyoznának a legtöbben

Egy online utazási iroda adati szerint a keresések és foglalások 15 százaléka vonatkozott az észak-amerikai metropoliszra.

Robbanás volt New Yorkban

Az egyelőre ismeretlen eredetű detonáció egy buszmegállóban történt.

Terrortámadás volt New Yorkban

Gázolásos merénylet történt az Egyesült Államokban, magyar áldozatról egyelőre nem tudni.