Külföld
Egyre több a halálos áldozat Iránban
inforadio.hu Kép: reuters.com
2018. január 2.

Az éjszaka 13 körül járt az Iránban kirobbant erőszak halálos áldozatainak száma. Az országban a múlt hét óta tartanak a kormányellenes tüntetések a romló életszínvonal miatt. A tiltakozókat figyelmeztették, hogy kemény fellépésre számíthatnak, de ez nem ijesztette el őket - olvasható az inforadio.hu-n.

Gyorsan politikai színezetet öltöttek Iránban az áremelések, a korrupció és a munkanélküliség miatt múlt hét óta tartó tüntetések. Kedd hajnalban hivatalos adatok már 12 civil halottat említettek, és első ízben arról is híradás érkezett, hogy agyonlőttek egy rendőrt.

Úgy tűnik, Haszán Róháni elnök közbelépése és az, hogy elismerte az elégedetlenség tényét, nem volt elég a tüntetők megbékítéséhez. Róháni szerint a feszültséget külföldről szítják: ez az Egyesült Államok és – ahogy fogalmazott – a „cionista rezsim”, azaz Izrael érdeke.

Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte „nem minden tiltakozót irányítanak külföldről, némelyikük egyszerű ember, akit a sérelmei vezettek az utcára”- mondta. Egy korábbi televíziós beszédében azt is megjegyezte: az embereknek joguk van bírálni és tüntetni. Ez azonban különbözik az erőszaktól és a közjavak rongálásától.

A tüntetőket többek között az áremelések és a munkanélküliség zavarja. Van olyan tartomány, ahol a BBC szerint 60%-s az állástalanok aránya.

Roháni válaszolt Trump amerikai elnöknek, aki ismét bírálta Teheránt. „Irán minden szinten kudarc, annak ellenére, hogy alkut kötött az Obama-kormányzattal. Az iráni nemzetet éveken át elnyomták. Eljött a változás ideje – írta a Twitteren.

A tüntetések múlt csütörtökön robbantak ki Irán észak-keleti részén, majd tovább terjedtek az ország más részeire. Míg kezdetben a tiltakozók a gazdasági helyzet okozta sérelmeik orvoslását követelték, a tüntetések később kormányellenes jelleget öltöttek.

Az elmúlt napokban összecsapások voltak Teheránban és legkevesebb 8 másik iráni városban. Vasárnap 10-en vesztették életüket a karhatalommal való összecsapásokban, és hétfőn további két tüntetőt lőttek agyon a rendőrök. A letartóztatottak száma pedig meghaladta a 400-at.

Közben a hatóságok a hétvégén letiltották a hozzáférést az Instagram közösségi média- oldalhoz és a Telegram titkosított üzenőprogramhoz.