Gazdaság
Megújítandó a közgazdaság-tudományi képzés?
OPH Kép: hallgatoimozgalom.hu
2018. január 2.

A közgazdaság-tudományi képzésben a közgazdászok, akik a szocialista tervgazdaság elkötelezett hívei voltak, majd a neoliberális piacgazdasági rendszerben hittek, most a sikeres gazdaságpolitikai közegben még mindig ezt akarják tanítani – fogalmazta meg a Rádió Orienten Lentner Csaba közgazdász és Kecskés András, a Pécsi Tudományegyetem docense.

A közgazdaság területén jelenleg két iskola áll egymással szemben: egy értékorientáltabb új iskola a most már kifejezetten elavultnak számító neoliberális gazdasági iskolával – fogalmazta meg Kecskés András. A Pécsi Tudományegyetem docensének véleménye szerint

a mostani kormány gazdaságpolitikájának van társadalmi célja, tartalma és mögöttes értékei,

amelyek nem voltak meg az előző kormányzati ciklusokban. Akkor kizárólag a nemzetközi mintakövetés, illetve valamiféle szakbarbár, sokszor átgondolatlan gazdaságpolitika volt a jellemző - állapította meg.

A kínai gazdaság jelenléte Közép - Európában lendíti a gazdaságot, a GDP-t, a foglalkoztatást - ezt már Lentner Csaba közgazdász jelentette ki. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint a keleti piacok lényegében a megfáradt európai uniós tőke- és pénzügyi piacokra hoznak be egyfajta pezsgést, és Magyarország a földrajzi elhelyezkedésének és a nyitott külgazdasági politikájának köszönhetően ebből óriásit tud profitálni. A magyar kormány külgazdasági stratégiáját illetően a cél, hogy a külgazdasági orientációnkban az ötven-ötven százalékot kell elérni, vagyis 50%-os legyen a forgalom a nyugati piacokon, az EU-ban, és 50 %-os legyen a keleti, illetve déli nyitás – összegezte a szakember.

Forrás: Pixabay.com

Kína legsikeresebb exportja Magyarország irányába a tőke lehet

- mondta Kecskés András, aki úgy látja, hogy a működő tőke és a beruházások azért is nagyon fontosak lennének, mert a kínai tőke piaci alapon hasznos, produktív beruházásokat előirányozó tőke lehet. Míg az EU-s pénzek célhoz rendelten és sokszor nem kellő hatékonysággal hasznosulva érik el a nemzetgazdaságokat, addig egy kínai fél nem fog invesztálni improduktív beruházásokba. A tőke mellett áttételesen exportálhatja Kína azokat a munkahelyeket, amelyek ennek a működő tőkének a munkaerővel való feltöltését célozhatják, attitűdöt, munkamorált és innovatív szemléletet is hozhat a kínai munkakultúra és szemléletmód beáramlása. Nem lehet megmondani, hogy ez jó vagy rossz, hogy kompatibilis-e, hiszen más nagyságrendben és más modellek mentén működik a két nemzetgazdaság. De vélhetően egy új, érdekes és nemzetközibb jellegű versenyhelyzetet teremthet az országban – értékelte a kínai–magyar gazdasági kapcsolatokat Kecskés.

Amikor azt mondják, hogy a gazdasági növekedés alapja az EU-ból beáramló forrásoknak köszönhető, az egy olyan minősítés, amely a magyar kormány inkompetenciáját hangsúlyozza - fogalmazott Lentner, hozzátéve: nem attól van 4 százalékos gazdasági növekedés, hogy az EU-ból mennyi pénz áramlik be, mert ez a pénz a közös költségvetésből nem ingyen van. Ezért az ország áldozatokat hozott már a csatlakozási folyamatban. A magyar gazdaságpolitikai modell arról ismerszik meg, hogy Magyarországon közteherviselés van, tehát a nemzetközi vállalatokat is bevonták az adórendszerbe, azaz adót fizetnek. Egy gazdaságban megannyiszor jelen van a korrupció, a feketegazdaság, de a gazdasági szereplőknek, a gazdaságpolitikát alkotóknak, a törvényhozóknak arra mindig kiemelten kell figyelniük, hogy a gazdaságot egy fenntartható irányba vigye. A feketegazdaság visszaszorítása nagyon fontos volt, 2010-hez képest 24 százalékról 21 százalékra csökkent. Ez a központi költségvetés bevételi oldalán 600 milliárd forint többletet jelent. A szociális kiadásokat, a támogatásokat, az állami beruházásokat ebből a pénzből lehet finanszírozni.

Ha sikerül tovább fehéríteni a gazdaságot, akkor újabb százmilliók szabadulhatnak fel, s újabb adócsökkentésekre lesz lehetőség, s újabb növekedési adóspirálba kerülhetünk

– tudtuk meg Lentner Csabától.

Forrás: pixabay.com

"Ami az értékteremtést illeti, büszkék lehetünk magunkra, de a világban még mindig jobban értékelnek bennünket, mint mi saját magunkat" - fogalmazták meg a Rádió Orient vendégei. Ami az érték megőrzését illeti, az elkövetkező években nagyobb léptékben kellene haladni az értékek megtartása irányába, és a hazai felsőoktatási rendszer az új típusú gazdaságpolitikát nem annyira honorálja. A közgazdaságtudományi képzésben avítt eszmék reneszánszát helyezik előtérbe, közgazdászok, akadémikusok, akik a szocialista tervgazdaság elkötelezett hívei voltak, aztán a neoliberális piacgazdasági rendszerben hittek, és a sikeres gazdaságpolitikai közegben még mindig ezt akarják tanítani.

A leendő értelmiséget a neoliberális professzori kar elzárja a világban lezajló változások megismerése elől, és attól, hogy a magyar gazdaságpolitikának lényegi mivoltát megismerje."

Az új gazdaságpolitikai gondolkodás legnagyobb kihívása, hogy ezekkel a klisékkel leszámoljon. Ha az egyetemről úgy kerülnek ki a fiatalok, hogy ezeket a megkövült árukapcsolásokat hozzák magukkal, akkor azt a munka és a gazdaság világában nehéz lesz kinevelni belőlük – összegezték véleményüket szakértőink.