Közigazgatás
Így készítsük fel kedvenceinket a kutyahideg napokra!
OPH Kép: pixabay.com
2018. január 3.

A kutyaház megfelelő átalakításával védett menedéket alakíthatunk ki télre kutyánk számára, ugyanakkor arra is érdemes figyelni, hogy mivel tápláljuk őket – hívta fel a figyelmet Dámsáné Székelyhidi Mónika, a Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola vezetője.

A kutyaházat célszerű szalmával kibélelni, mert jól tartja a meleget és a vizet is elvezeti, de szalma helyett tehetünk bele rongyokat vagy pokrócokat is. Kedvencünk helyét kívülről takarjuk le és a kutyaház elhelyezésekor érdemes megfigyelni az uralkodó szélirányt, tartsuk távol tőle kedvencünket. Igyekezzük fedett helyen, esetleg garázsban szállást biztosítani számukra a hideg napokon. Ugyanakkor a kereskedésben akár hőszigetelt kutyaházat is lehet vásárolni, amely nagyon praktikus a tartós mínuszok idején – részletezte a szakember.

Forrás: pixabay.com

Hogyan tápláljuk a kutyákat?

A felnőtt kutya általában egyszer egy nap kapja meg az élelmet, de a nagy hidegben érdemes nagyobb kalóriatartalmú eleséggel táplálni őket, vagy emelni az ételadagon. Célszerű több zsírt adni az ételhez, illetve öntsünk langyos vizet a tálba, és ellenőrizzük a szokottnál gyakrabban, nehogy befagyjon.

Forrás: pixabay.com

Mozgás vagy fekvés?

Dámsáné Székelyhidi Mónika szerint a mozgás télen is fontos, ezért gondoskodjunk a rendszeres sétáról. Megfigyelhető, hogy a hideg téli reggeleken az állatok lassabban, nehezebben mozdulnak meg, nincs kedvük elhagyni a kutyaházat, ami nem feltétlenül utal betegségre. Ez főként az idősebb kutyákra érvényes, akiknél tekintettel kell lenni a teherbírásukra. A Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola vezetője azt tanácsolja, hogy mozgassuk át őket, hiszen fontos, hogy az ízületek bemelegedjenek, de inkább rövidebb sétákat tervezzünk velük és engedjük a meleg fekhelyükön pihenni őket. A szakember hozzátette: A kutyacipőt nem kedvelik az ebek, de célszerű alkalmazni, mivel a felsózott út komoly sérülést okozhat a talpukon.

Téma: Hogyan óvjuk meg kedvenceinket a téli betegségektől?
Vendég: Dámsáné Székelyhidi Mónika vezető, Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Következő adásunk
Téma: Hatékony volt a külhoni magyar családok éve program – Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink