Belföld
Orbán Viktor: az unió migrációs politikája látványos kudarcot vallott
MTi Kép: MTI / Illyés Tibor
2018. január 3.

Az európai emberek nem akarnak bevándorlást - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott tárgyalásukat követően.

Barátokat fogadni és így kezdeni az évet, az mindig jó jel az év hátralevő részére. Márpedig nekünk most igencsak szükségünk lesz jó jelekre – mondta beszédében Orbán Viktor. Hozzátette: 2018 Európa számára egy fontos esztendő lesz. Ha követik az európai politikai ritmusát, akkor láthatják, hogy annak 5 éves ritmusa van.

Ez a mostani lesz az utolsó éve a jelenlegi 5 éves európai ciklusnak.

A kormányfő leszögezte: az elmúlt időszak megmutatta, hogy mi az, ami működik az Európai Unióban, és mi az, ami nem. A mai találkozás azon túl, hogy két baráti nép vezetői találkoztak, túl azon, hogy egy olyan delegációt fogadtunk, aminek tagjai iránt különös tiszteletet is érzünk. Túl azon, hogy amikor lengyelek jönnek a mostani kormány részéről, akkor mi a ’20-as éveink politikai hőseivel találkozunk, Morawiecki miniszterelnök úr apja is a mi fiatalkorunk egyik nagy hőse volt. Túl azon, hogy amikor fogadjunk a lengyel delegációt, ezek mind eszünkbe jutnak, a közvélemény számára nem ez a legfontosabb dimenziója a találkozónak.

A legfontosabb dimenzió, hogy két olyan ország találkozott ma, amely a közép-európai térséghez tartozik. Az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy a közép-európai gazdasági rendszerek működnek, ideértve a lengyelt és a magyart is – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

A közép-európai gazdasági modellek működnek, Közép-Európában ma sikeres országok vannak. Olyan országok, amelyek hozzáadnak az Európai Unió erejéhez.

Többet adunk hozzá az unió erejéhez, mint bárki gondolta volna,

amikor 2004-ben ezek az országok csatlakoztak a közösséghez. Akkor nem gondoltuk volna, hogy ennyi év elteltével a közép-európai országok azt mondhatják el, hogy mi vagyunk az unió gazdasági motorja. Ez az a térség, amelyik a leggyorsabban fejlődik, ami nélkül ma jelentős európai bővülésről nem is beszélhetnénk. Mindkét állam hozzájárult az európai gazdaság stabilizációjához - hangsúlyozta a kormányfő.

Nem működik az unió bevándorláspolitikája, sőt látványos kudarcot is vallott. Nyilvánvaló, hogy az európai emberek nem akarnak bevándorlást, míg Európa néhány vezetője továbbra is erőlteti a megbukott bevándorláspolitikát – húzta alá Orbán Viktor.

Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink