Belföld
Újabb nagy fejlesztések kezdődnek Újbudán
OPH Kép: ujbuda.hu
2018. január 3.

Célunk, hogy az óvodai felújítások során a gyerekek számára megteremtsük azt a közeget, amelyben jól érzik magukat, ahol biztonságosan és egészségesen tudnak nevelkedni – hangsúlyozta Csernus László újbudai önkormányzati képviselő. A városrész Gazdasági bizottság elnöke a Rádió Orienten kiemelte: 2018-ban megvalósul a gyermekegészségügyi centrum, a gazdagréti tanuszoda megépítése, és megkezdődnek a dél-budai szuperkórház beruházási munkálatai is.

A Széchenyi 2020 program keretében az Újbudai Önkormányzat 250 millió forintot nyert el, amelyből négy óvodát tudtak felújítani. Ezek elsősorban energetikai felújítások voltak, többek között a szigetelés, a nyílászárócsere, a fényforrások cseréje történt meg, és december 7-én birtokba vehették a teljes egészében felújított óvodákat a gyermekek – mondta el a sikeresen befejeződött felújítás kapcsán Csernus László.

Az önkormányzat Gazdasági bizottságának elnöke szerint a kerület vezetése nagyon fontosnak tartja a környezettudatos szemléletet, ezért hozták létre a Zöldóvoda díjat, amelyet verseny keretében nyerhetnek el az intézmények. mint fogalmazott, a környezettudatosságra nevelést minél kisebb korban érdemes elkezdeni, ezért kiterjesztették a programot a bölcsődékre is.

A gyerekek nagyon fogékonyak, gyakorlatilag a járással és a beszéddel együtt a környezettudatosságot is meg tudják tanulni.

Az újbudai pedagógusok maximálisan elkötelezettek, nekik is köszönhető, hogy az óvodákban elindult a zöldfalprogram - idézte fel a szakember. Az épületen belül lévő, élő növényekből álló falakon megtanulják a gyermekek a növények gondozását. Az is fontos, hogy kicsi korban felhívjuk a gyerekek figyelmét a szemetelés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságra, ezzel egy kicsit a jövőt is építjük - mondta.

Nagyon odafigyelnek a kerület zöldítésére is, 2012-ben indult el a nagy fapótlási akció, 2016-ig 1640 fát és közel 25 ezer cserjét ültettek. 2017-ben folytatódott a program, a számmisztika jegyében – a XI.kerület napja XI. hó 11-e, ezért 1111 fát ültettek ki a közterületekre. Céljuk, hogy közösen gondozzák ezeket a növényeket, ezért a városrész lakói számára örökbefogadási akciót hirdettek meg, melyre az ujbuda.hu oldalán lehet jelentkezni, de az önkormányzat közterülettel foglalkozó szakemberei is tudnak felvilágosítást adni.

Nagyon sokan jelentkeztek örökbefogadónak, és vállalták, hogy három éven keresztül gondozzák a kiválasztott növényt.

Szakemberek hosszú előkészítő munkája előzte meg a fakiválasztást, azok helyét, az ültetés menetét. A lakosságot is igyekeznek bevonni a környezet szépítésébe, virágültető, balkonszépítési akciókat hirdetnek meg. A kedvezményes muskátlivásáron több tízezer muskátlitövet adnak el. A közösségi terek szépítésében is egyre többen részt vesznek – tért ki a környezettudatosság fontosságára a Rádió Orient vendége.

Körülbelül 200 fát kellett kivágni az 1-es villamos pályájának építése miatt, de helyettük 400-500 fát és 11 ezer cserjét fognak elültetni; a parkok, a panelházak közötti területek is megújulnak, sokkal több lesz a zöld felület. Tehát nemcsak a villamospálya továbbvitele zajlik, hanem egy teljes rehabilitáció, amelyhez az önkormányzat is nagy összeggel járul hozzá - mutatott rá Csernus.

A tervek szerint 2019 tavaszán az 1-es villamos eléri a végpontját, és használatba vehetik az utasok.

Komplex fejlesztés zajlott le a Bikás parkban is. A sportolni vágyók megújult sportpályákat vehetnek igénybe, elkészült egy futókör, amely nagy számban vonzza a futókat. Tornaeszközöket is elhelyeztek, így erőnléti és kardiogyakorlatokat is lehet végezni, valamint hatalmas, megújult játszótér várja a legkisebbeket. A Bikás park látványossága a biotó, amely öntisztító rendszerével teljesen fenntartja magát. Úgy válogatták össze a betelepített állat- és növényállományt, hogy ne kelljen vegyszereket használni a tó tisztán tartásához.

Csernus László zárásként kitért a jövő évi tervekre. A költségvetés tervezése még folyamatban van, de lesznek nagyberuházások: a gyermekegészségügyi centrum, a gazdagréti tanuszoda megépítése, megkezdődnek a dél-budai szuperkórház munkálatai is, és bízik benne, hogy emellett lesz még néhány nagyobb útfelújítás is a kerületben, amely régóta elhúzódó problémát fog megoldani sok lakos örömére.

Téma: A kerületet érintő legfontosabb fejlesztések
Vendég: Csernus László önkormányzati képviselő
A műsort vezeti: Adorján András
Most adásban
Téma: Lezárult az "Ottlik-kert" pályázat – Antal Nikolett
Ezt követő adásaink