Életmód
Az óceánok melegedése alaposan lecsökkentheti a halállományt
MTI/hirado.hu Kép: pixabay.com
2018. január 11.

A klímaváltozás következtében a felmelegedő óceánokban összeomolhat a táplálkozási lánc. Ez pedig kihatással lesz a halpiacokra is.

A környezeti változások negatív hatást gyakorolhatnak a jövőben a kereskedelemre

Az Adelaide-i Egyetem kutatói szerint az óceánok emelkedő hőmérséklete miatt a táplálkozási lánc alján lévő algáktól a növényevők és ragadozók felé irányuló energiaáramlás csökken, ami káros hatással lesz a kereskedelmi halászatra. Az egészséges táplálkozási hálózatok fontosak a faji sokszínűség fenntartásához és világszerte sok millió embernek nyújtanak megélhetést. Tudatában kell lennünk, hogy a klímaváltozás a közeli jövőben hogyan változtatja meg ezeket a tengeri hálózatokat – mondta el a kutatás vezetője.

Forrás: pixabay.com

A klímaváltozás felborítja a tengeri élővilág egyensúlyát

A vizsgálatot végzők tizenkét, egyenként ezerhatszáz literes tartályt állítottak fel, amelyekben a különböző tengeri élőlények, többek között algák, halak, tengeri szivacsok és rákok számára a felmelegedő óceán körülményeit szimulálták. A kis ökoszisztémákban fél éven át tartották fenn a várható klímaállapot körülményeit, ez alatt az idő alatt rögzítették a fajok növekedését, túlélését és termőképességét. A klímaváltozás növelte a növények termőképességét, ám ez az főként apró kék-zöld algák elszaporodását jelentette. Ez nem segítette a táplálékláncot, mivel ezek az algák túlnyomórészt ehetetlenek, a növényevők sem fogyasztják őket.

Forrás: pixabay.com

További hatásvizsgálatok szükségesek

A tanulmányt ellenőrző Ivan Nagelkerken, az ökológiai és környezeti tudományok professzora rámutatott arra is, hogy a klímaváltozás következtében a tengeri táplálkozási láncban bekövetkező változásokról helyes kép rajzolódhasson ki, még összetettebb és valósághűbb megközelítésre lesz szükség.

Forrás: pixabay.com

Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink