Kultúra
Januárban mutatják be A fizikusokat a Spirit Színházban
Spirit Színház /OPH Kép: Lantos Zsuzsanna
2018. január 11.

Az 1962-ben megjelent mű az egyik legmegdöbbentőbb világirodalmi alkotás, amely a mai napig aktuális kérdéseket feszeget, legyen szó az írástudók felelősségéről, a tudomány morális határairól - írja a Spirit Színház az OrientPress Hírügynökségnek küldött közleményében.

A történet szerint egy elegáns, svájci elmegyógyintézetben különös gyilkosságok történnek. Az egyik beteg, aki Einsteinnek képzeli magát megfojtja az ápolóját. A felügyelő helyszínelés közben kifaggatja az ott dolgozókat, s kiderül, hogy egy másik beteg – képzete szerint Newton, aki igazából Einstein, csak Newtonnak adja ki magát, hogy meg ne bántsa társát – korábban már megfojtotta az ápolóját az állólámpa zsinórjával. Az osztályon egyébként három beteget ápolnak: Einsteint, aki folyton hegedül, az iszákos Newtont és Möbiust, akinek látomásként megjelenik Salamon király.

Dürrenmatt kifordított világában a végső tudományos kérdések megválaszolása után a végső erkölcsi kérdésekre keresik a válaszokat a tudósok.

Bár maga az író szerint is „egy fizikusokról szóló dráma természetszerűleg képtelenség”...

Mint írják, A fizikusok című komédia a Spirit Színházban Rozgonyi Ádám rendezésében mutatkozik be. 1998-ban Psota Irén szereplésével rendezte Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című előadást, s most újra a szerző darabja került kezei közé.

A produkció január 23-tól látható Sztárek Andrea, Simonyi Krisztina, Gubík Ági, Varju Kálmán, Jantyik Csaba, Perjés János, Zsiga László, Perjési Hilda és Somorjai Tibor szereplésével - áll a tájékoztatásban.

Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink