Kultúra
Vasárnap még megtekinthető a Titanic kiállítás
OPH Kép: Felhang PR
2018. január 14.

A tárlat során több száz eredeti műtárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők: a roncs technikai felszerelése mellett az utasok személyes tárgyait is. A kutatók több mint 5000 tárgyat hoztak fel a törmelékmezőről ‒ mondta Elter Tamás a kiállítás kurátora a Rádió Orienten.

Az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic, az álmok hajója, 1912. április 15-én, több mint 1500 emberrel a fedélzetén jéghegynek ütközött, és hullámsírba merült.

Titanic Southamptonban 1912.április 10-én
Forrás: wikipedia

A Titanic elsüllyedése utáni évtizedekben nem volt adott a technikai háttér ahhoz, hogy a több mint 4000 méter mélységben fekvő roncshoz lemerüljenek. Jacques Ernest-Jean Piccard az 1950-es években kifejlesztette az első olyan merülőeszközt, amely lehetővé tette a mélytengeri kutatásokat. 1960. január 23-án Don Walsh-sal lemerültek a Mariana-árokba több mint 10 ezer méter mélységbe. Ennek hatására az 1960-as évektől a tengerkutatási intézetek is elkezdtek mélytengeri merülésre alkalmas platformokat építeni ‒ közölte Elter Tamás.

A Titanic roncsát 1980-ban kezdték el keresni. Egy texasi olajmilliomos, Jack Grimm vállalta a Titanic-expedíció finanszírozását. A Columbiai Egyetem és a kaliforniai Scripps Oceanográfiai Intézet tudósai megkezdték a kutatásokat, de nem jártak sikerrel.

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet tengergeológusa, Robert D. Ballard már az 1970-es évektől szorgalmazta a kutatóexpedíció megszervezését, az eszközök ugyan rendelkezésre álltak, csak hiányzott hozzá a költségvetési keret. A Francia Tengerkutatási Intézetet fantáziát látott a projektben és a Woods Hole Oceanográfiai Intézettel közösen 1985-ben elindították az expedíciót. Ballard a Grimm-féle roncskeresésből azt szűrte le, hogy nagyon fontos az időzítés, hiszen annak ellenére, hogy Grimm sokat tartózkodott az óceánon, mégis keveset tudott kutatni, mindhárom expedíciója sikertelenül végződött.

A Titanic útvonala. A katasztrófa koordinátái: É 41° 43’ 30’’; Ny 49° 57’ 2’’
Forrás: wikipedia

Az a körzet, ahol a Titanic elsüllyedt a világtenger egyik legbarátságtalanabb vidéke. Közel van Labrador, Grönland, az észak-atlanti térségben folyamatosan erős viharok dúlnak,az év során csak két-három olyan hónap van, amikor nyugodt a tenger

– fejtette ki a budapesti tárlat kurátora.

1985. július 1-jén elindult a kutatás, de két hónapig nem találtak semmit, szeptember 3-án pedig már vissza kellett fordulniuk... 1985. szeptember 1-jén Ballard nem volt szolgálatban, Jean-Louis Michel szonáros viszont megpillantott valamit a képernyőn: az abisszikus síkság üledékén különböző tárgyak hevertek, ezt követően megjelent a hajó első rakterének ajtaja, majd a robotkamera megpillantotta a orrot. Jean-Louis Michel felszaladt, bekopogott Ballard kabinjába és azt mondta:

Gyere ki, ezt látnod kell!

Ballard 1986. július 12-én merült először a roncshoz. A Titanic kettétörve feküdt az óceáni aljzaton, a szétroncsolódott tatrész és az orr egymástól 650 méter távolságra hevert.

1987-ben létrejött az RMS Titanic Inc. társaság, amely a Titanic leletmentésére szakosodott. A cég a White Star Line jogutódjától megszerezte a roncs tulajdonjogát és

2010-ig összesen nyolc alkalommal merült a mélységbe, a kutatók pedig több mint 5000 tárgyat hoztak fel a törmelékmezőről.

Mint arra Elter Tamás rámutatott, az RMS Titanic Inc.hitvallása, hogy mivel a Titanic az emberi kultúrtörténet része, ezért közkincs. A tárgyakat pedig be kell mutatni.

A Titanic orra
Forrás: Wikimedia Commons

A hajó roncsát 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok és Kanada megállapodása értelmében fokozottan védett műemléknek nyilvánították, ám ez sem óvja meg a pusztulástól. A hullámsírba merült Titanicot egy agresszív vasevő baktérium támadja, így

a roncs legkésőbb 2022 és 2030 között teljesen összeomlik, helyét 100 év múlva egy nagy kiterjedésű rozsdafolt jelzi majd

- mutatott rá Elter Tamás.

A kutatók a roncsban egyetlen áldozat maradványait sem találták meg. A sós víz és a mikrobák még a csontokat is feloldják, ugyanakkor 5500 tárgyat sikerült felszínre hozni, amelyek között vannak ékszerek, korabeli pénz, tányérok, étkészletek, cipő, táska, zsebóra, gőzsíp, hideg-melegvizes márványcsap, aranyozott falikar, amely egykor a Titanic két legelegánsabb lakosztályának egyikében lehetett. A tervek szerint idén májusban újabb expedíció merül le a roncshoz ‒ közölte a szakértő.

tárgyak a Titanic kiállításon

A budapesti Titanic kiállítást több mint 200 ezren tekintették meg, a júliusi megnyitó előtt négy hétig, több mint 200 fős nemzetközi stáb dolgozott rajta.

Január 14-ig látogatható a budapesti Titanic kiállítás
Tájékoztat: Elter Tamás történész, Titanic-kutató, a kiállítás kurátora
Szerkesztő-műsorvezető: Kecskés Noémi
Most adásban
Téma: Lezárult az "Ottlik-kert" pályázat – Antal Nikolett
Ezt követő adásaink