Kultúra
Idén is érdemes lesz követni az Oscar-átadót
euronews.com Kép: MTI/EPA/Ian Langsdon
2018. január 24.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét decemberben válogatták be a legjobb idegennyelvű film kategóriában a legjobb kilenc alkotás közé, ezt a listát szűkítették le arra az öt alkotásra, amelyek közül az Oscar-gálán választják ki a legjobbat.

Enyedi Ildikó műve az Una mujer fantástica című chilei, A négyzet című svéd, a The Insult című libanoni és a Szeretet nélkül című orosz alkotással lesz versenyben a díjért írta meg az Euronews.

Az idegen nyelvű film kategóriában 1947 óta osztanak díjat. Magyar film eddig kétszer kapta meg a díjat: 1981-ben Szabó István Mephistója, 2015-ben pedig a Saul fia Nemes László rendezésében.

Az első kör bejelentését a rendező a stábbal nézte élőben, és így örültek neki:

Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről négy jelölést is kapott az Európai Filmdíjon.

Ez volt az első eset a díj harmincéves történetében, hogy magyar alkotást ilyen sok kategóriában jelöljenek, és hogy esélyes legyen. Ebből egyet valóra is váltott, Borbély Alexandra lett a legjobb női főszereplő.

Tavaly februárban ugyanitt, Berlinben már tarolt a Testről és lélekről. A Berlinalén elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét, a nemzetközi filmkritikusi szövetség díját, az Ökumenikus zsűri díját és a közönségdíjat is.

Sokfelé eljutottunk a filmmel a Berlinalé után. Megható volt azt látni, hogy a világ nagyon is különböző részein mennyire hasonló volt a fogadtatása. Ez a film annyira közvetlenül hat a nézőkre, hogy sosem reméltem volna. Koreától Norvégiáig, Ausztrián, Amerikán át mindenki megértett minden apró kis részletet. Nagyon jó érzés .”– nyilatkozta Enyedi Ildikó.

Enyedi Ildikó alkotását már csaknem 90 ezren nézték meg Magyarországon, a fesztiválokkal együtt pedig világszerte több százezren látták.

Most adásban
Téma: Az Álomfejtés című darab bemutatása – Vendég: Kováts Kriszta színművész
Ezt követő adásaink