Kultúra
Még lehet nevezni a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra
hirado.hu Kép: Pixabay
2018. február 4.

Idén február 28-ig várják a természetfilmesek jelentkezését a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra. Tavaly 58 országból közel 300 film és 40 ezer látogató érkezett, az eseményen 100 filmet vetítettek ingyenesen.

2018. május 25–27. között immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, mely ma már a régió egyik kiemelkedő természet- és környezetvédelmi rendezvénye. A 2018-as versenyen két filmszemlét hirdettek meg, a Nemzetközi Filmszemlét (természetfilm, természetvédelmi és környezetvédelmi dokumentumfilm, ismeretterjesztő dokumentumfilm, útifilm és expedíciós film, animációs film kategóriákkal) és a Kárpát-medencei Filmszemlét (a Kárpát-medence természeti és kulturális értékeit bemutató alkotások 3 kategóriában), melyekre február 28-ig várják a nevezéseket.

A Fesztivál Gáláján a 9 szekció díj, valamint a Médiatanács által hagyományosan felajánlott és átadott Fesztivál fődíj mellett több különdíj is átadásra kerül, melyekhez 16.000 Euro értékben díjak is társulnak.

2017-ben 58 országból közel 300 film és 40 ezer látogató érkezett Gödöllőre. A Fesztivál ideje alatt 100 filmet vetítettek ingyenesen. A Fesztivál szervezőinek célja, hogy a Filmszemlék által minél több, a természet, természetvédelem, környezetvédelem és tudomány területén tevékenykedő, azt bemutató tehetséges filmes alkotót bemutasson és inspiráljon. A Fesztiválon díjazott filmeket, az alkotókkal történt egyeztetés után, további nemzetközi szemlékre nevezik a szervezők. A fesztivál 2017 májusában díjazott filmjei mára összesen 98 nemzetközi fesztivál díjat nyertek, ebből 71 díjat nemzetközi alkotások, 27 díjat magyar alkotók filmjei.

A fesztivál és kísérőrendezvényei

A fesztivállal egy időben tartják az Országos Természet – és Környezetvédelmi Filmnapokat is, ahol kiemelten a magyar és a versenyen kívüli neves nemzetközi alkotásokat vetítenek az ország több mint 20 nagyvárosában. (2017-ben közel 60 000 látogatója volt a Filmnapok programjainak.)

2018-ban is Gödöllőről indul országos útjára a Trash Art Magyarország hulladékszobor-kiállítás, és a Varázslatos Magyarország kültéri fotókiállítás. A fesztivál idején, 3 napon keresztül ingyenes vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és sokszínű környezet- és természetvédelmi szemléletformáló programokkal, könnyűzenei koncertekkel, és sok-sok újdonsággal várják az érdeklődőket Gödöllőn és az ország több nagyvárosában.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink