Közigazgatás
A hétvégén döntenek a bulinegyed sorsáról
OPH Kép: Pixabay
2018. február 5.

Február 18-án 6-19 óra között 38 szavazóhelyiség várja az erzsébetvárosi lakosokat – hangsúlyozta Vattamány Zsolt polgármester.

Folyamatosan ellenőrzik a vendéglátóegységeket, szórakozóhelyeket

A tavalyi évben a a rendőrhatóság, a vámhatóság, valamint a katasztrófavédelmi hatóság munkatársaival közösen12 alkalommal 62 üzletet érintő összehangolt éjszakai ellenőrzést tartott. Az ellenőrzések célja a vendéglátóhelyek teljes körű – üzemeltetés, jövedéki termékek forgalmazása, idegenrendészet, vendégkör, bűnügyi fertőzöttség, katasztrófavédelmi előírások – ellenőrzése volt, különös tekintettel az ott folytatott kereskedelmi tevékenység, zeneszolgáltatás nyújtása, vagy a tűzvédelmi szabályoknak való megfelelés vizsgálata volt, illetve a hatóság több esetben a már korábban meghozott tevékenységet korlátozó döntésének a végrehajtását kezdeményezte. Ezen felül a szervek a nappali órákban további 239 üzletet vizsgáltak.

Emellett tavaly sor került a kerület területén található 384 szálláshely vizsgálatára is, amelynek célja elsősorban a hatósági engedéllyel nem rendelkező, vagy a jogszabályi követelményeknek nem megfelelően működő szálláshelyek feltárása volt, valamint a helyi idegenforgalmi adó beszedési hatékonyságának javítása, ennek megfelelően az adóbevételek növelése, továbbá a már meglévő szálláshelyek vonatkozó előírásoknak való megfeleltetése, az adófizetési kötelezettségük teljesítésének helyesbítése.

Vattamány Zsolt elmondta, idén is tovább folytatódtak az éjszakai szórakozóhelyek ellenőrzései, különös tekintettel Belső-Erzsébetváros területére.

Február 18-án dől el 400-500 éjszakai szórakozóhely sorsa

Évente több mint 1 millió vendégéjszakát töltenek Erzsébetvárosban a külföldiek.

Hosszú ideje azonban kibékíthetetlen ellentét húzódik a vendéglátóegységek üzemeltetői és az VII. kerület lakói között. Előbbiek féltik a megélhetősüket, utóbbiak a zajra és a mindennapos szemétre panaszkodnak.

Az aggályokat respektálni kell – hangsúlyozta a polgármester, aki rámutatott, hogy az

Airbnb jelenségek kiteljesedésével a lakóházakban is egyre nagyobb a turistaforgalom.

Kép: illusztráció
Forrás: pixabay.com

Ennek megoldására tavaly Erzsébetváros önkormányzatának képviselő-testülete az október 3-i ülésén tízpontos intézkedéscsomagot tárgyalt, amelyből kilenc pontot el is fogadott, ennek értelmében az önkormányzat Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság létszámát megemeli, bővíti a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Ügyfélszolgálati Irodájának létszámát, belső-Erzsébetváros frekventált területein állandó közterület-felügyelői jelenlétet biztosít, új közterületi illemhelyeket létesít a Reformáció parkban és a Kéthly Anna téren, illetve a Király-Kazinczy játszótéren, a meglévő illemhelyeket felújítja.

A testület azonban nem kívánt állást foglalni a szórakozóhelyek nyitva tartásának szigorítását illetően, ezért helyi népszavazást kezdeményezett, amelynek időpontját február 18-ra hirdette meg.

A választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételükről január 29-ig kaptak értesítést, a kerületiek a lakcímük szerinti szavazókörben, összesen 38 szavazóhelyiségben voksolhatnak vasárnap 6-19 óra között - közölte a városrész vezetője.

Az önkormányzat segítséget kér a lakóktól a kérdés eldöntésében, nem kampányolunk egyik válasz mellett nem. Annyit kérünk, minél többen jöjjenek el, hiszen így tudunk felelős döntést hozni

‒ hangsúlyozta Vattamány Zsolt.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy bár az érvényességi küszöb 50 százalék, de

ha jelentős – akár 40 százalékos ‒ részvétel és szignifikáns eltérés mutatkozik valamelyik irányba, akkor az önkormányzat politikailag magára nézve kötelezőnek fogja érezni a döntést.

A helyi népszavazásra Erzsébetváros önkormányzata 40 millió forintot fordít.

Téma: Február 18-án döntenek a bulinegyedről,a 2018-as év beruházásai, fejlesztései
Vendég: Vattamány Zsolt polgármester
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
01:28 Folyamatosan ellenőrzik a vendéglátóegységeket, szórakozóhelyeket
02:54 a bulinegyedre vonatkozó eddigi szabályozások
07:17 helyi népszavazással kapcsolatos teendők
08:11 a helyi népszavazásra fordított keret
10:30 az október 3-i testületi ülésen elfogadott kilencpontos intézkedéscsomag
14:42 a február 18-i helyi népszavazás feltételei
15:53 esélylatolgatások
21:15 közbiztonságra fordított keret
22:03 az idei év első felének legfontosabb feladatai
Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink