Kultúra
Ősbemutatóval jubilál az Eötvös Művészeti Együttes a Zeneakadémián
OPH Kép: ELTE Művészeti Együttes
2018. február 5.

Különleges koncertre készül a zeneakadémián február 10-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara. Előbbi ugyanis 70 utóbbi pedig 60 éves évfordulóját ünnepli. A műsoron A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című Haydn mű vonószenekari változata, valamint Kovács Zoltán Requiem Choralisa csendül fel – először.

1948-ban egy kiváló zenei kvalitásokkal megáldott 18 éves fiú, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyarország legrégebbi egyetemének (amely akkor Pázmány Péter nevét viselte) jogász hallgatója, Baross Gábor létrehívta azt az énekkart, amely 1969 óta Bartókné Pásztory Ditta engedélye alapján Bartók Béla nevét viseli, valamint egy évvel később, 1957-ben az Egyetemi Koncertzenekart, ő maga pedig hosszú évtizedekre a hazai zenei élet meghatározó alakjává vált. Számos hangverseny, felvétel és elismerés fémjelezi az együttesek útját.

Baross Gábor halála (2009) után a vezető szerepét Kovács László vette át. A 80 tagú vegyeskarral, a 40 tagú vonószenekarral és a több mint 100 főt számláló néptáncegyüttessel a közös munka megkezdése zökkenőmentes volt, a kialakult tradíciók tovább élnek – mondta a művész. Az együttes különlegessége az, hogy noha az ELTE égisze alatt működik Zenei Tanszék is, a Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara alapvetően „amatőr társulat”, hiszen a zenei szakokon tanulóknak megvan a saját együttesük és zenei életük. Az „amatőr” kórustagok így a csillagásztól a nyelvtanárig mindenféle polgári szakirányt és foglalkozást képviselnek. Ami azonban mégis mindenkiben közös, az a zene szeretete és ismerete. Sok tag rendelkezik valamiféle kórusmúlttal is, ugyanakkor az sem kizáró ok, ha nem – fejtette ki a karnagy. A tagokat meghallgatás során választja ki Kovács László, és aki fel tudja venni a tempót, az nagy valószínűséggel már marad is.

A repertoár igen színes, a barokktól a klasszikus-romantikus műveken át a kortársig gyakorlatilag minden megtalálható zenei palettájukon, de a hagyományos mederből kilépve időről időre a határterületekre, a filmzene vagy a jazz világába is szívesen kalandoznak.

Kovács László
ELTE Művészeti Együttes

Kovács László azt vallja, a kortárs szerzőkkel szemben ráadásul egyfajta felelőssége is van a karvezetőknek, hiszen egymás művészetéből táplálkozhatnak is alkotók és előadók, a jó kapcsolat feltétele annak, hogy a kortárs műveknek legyen hol, kik által megszólalni, továbbá ez feltétele is a pezsgő és inspiráló zenei és kulturális közegnek. Számos neves hazai szerző dedikált már művet az együttesnek: többek között Daróci Bárdos Tamás (Bárdos Lajos fia), Kocsár Miklós, Orbán György Petrovics Emil és Szőnyi Erzsébet is írt már nekik ajánlott művet.

Kovács Zoltán zeneszerző elmondta, a közönség előtt először a jubileumi hangversenyen felcsendülő Requiem Choralis alapvetően Kovács László karnagy felkérésére született, ezzel együtt azonban nagyon személyes mű is egyben. Minden zeneszerző életében eljön ugyanis az a pillanat, amikor hozzá kell nyúlnia a halotti mise témájához. Érdekes egybeesés, hogy éppen ez a mű lett az, amely a felkérést követően született. És bár a karmester először vonakodva fogadta a témaválasztást, hamar kiderült, a kórus és a zenekar is magénak tudja és érzi a művet, így a végeredmény magáért beszél majd.

A próbafolyamatokba rendhagyó módon a szerző is becsatlakozott, ami külön színt ad a mű tolmácsolásának. Kovács László karnagy úgy fogalmazott, izgalmas feladat, és nem minden nap adatik meg egy megszülető mű fölött bábáskodni”, Kovács Zoltán azt emelte ki, ilyen esetben a legményebb bizalom kérdése a kotta mellett a művet is valóban átadni az előadónak, de biztos benne, hogy az ELTE együttesei a lehető legszebben oldják meg a feladatot.

Külön érdekessége lesz az ünnepi koncertnek, hogy a hangversenymester a Kossuth-díjas hegedűművész, Rolla János lesz, akit nemcsak régi munkakapcsolat fűz az együtteshez, de baráti szálak is fonódtak az évek során. Az este narrátora Mécs Károly lesz.

A jubileumi műsorra szeretettel várnak minden érdeklődőt, akik emelkedett hangulatú, bensőséges előadásra számíthatnak egy amatőr-profi kórus örömünnepén.

ELTE Művészeti Együttes
Téma: Ősbemutatóval jubilál az Eötvös Művészeti Együttes a Zeneakadémián
Vendégek: Kovács László karmester, Liszt-díjas, Kiváló Művész, művészeti vezető és Kovács Zoltán, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, MMA
A műsort vezeti: Horogszegi Erika
Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink