Közigazgatás
A hónap közepétől újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás
FM Kép: pixabay.com
2018. február 5.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint az idén kétszer: február 15. és 28., valamint november 2. és 30. között lehet igényelni a támogatást. A támogatás 2018 őszétől szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett szolgálhatja a termesztéstechnológiai módszerek javítását is.

A támogatás forrása a 2019-2023. évek szőlő-bor nemzeti támogatási program, azt azok is igénybe vehetik, akik 2016. január 1. előtt a telepítési jogtartalékból jutottak telepítési joghoz.

A rendelet alapján az egyéni tervek elbírálásakor már nem lesz szempont a beérkezési sorrend.

A támogatás mértéke a meghatározott költségátalányok 50 százaléka a borvidéki tervnek való megfelelés esetén, ennek hiányában 40 százalék.

A jogszabály az intézkedésre 45 millió euró ‒ mintegy 14 milliárd forint ‒ keretösszeget határoz meg.

Amennyiben a rendelkezésre álló keretet a kérelmezők túligényelnék, akkor a magasabb pontszámot elérő kérelmek részesíthetők először támogatásban.

A szerkezetátalakítás mellett a kormány az új szőlőtelepítést is támogatja. A két intézkedés keretében összesen mintegy 18 milliárd forint támogatásban részesül a szektor ‒ közölte az FM.

Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink