Gazdaság
Varga: a versenyképesség erősítésében fontosak a kkv-k
MTI Kép: Forrás: MTI / Soós Lajos
2018. február 5.

Magyarország versenyképességének további erősítésében kiemelt szerep jut a kis- és középvállalkozásoknak - nyilatkozta az MTI-nek Varga Mihály arról a hétfői konferencián nyilvánosságra kerülő kkv-stratégiáról, amely a kormány és a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakmai együttműködésében készül el.

A miniszter hozzátette, a két fél szorosan együttműködve dolgozta ki a 2013-ban elfogadott kkv-stratégia megújított tervezetét, kifejezetten a magyar körülmények, szabályozási környezet és a vállalati sajátosságok figyelembevételével. A miniszter a megállapodás fontos tartalmi elemének nevezte, hogy a hangsúlyt a magyar kkv-k versenyképességének és termelékenységének előmozdítására kell helyezni.

A szakmai anyag így külön-külön vizsgálja azokat a problémákat, amelyek a vállalkozások indulásakor mutatkoznak,

illetve a növekedési szakaszban, végül az úgynevezett "érett" fejlődési szakaszban jelentkező feladatokat, nehézségeket.

A kormány 2017-ben meghirdetett versenyképességi fordulatának nélkülözhetetlen követelménye a magyar kkv-k termelékenységének növelése - húzta alá Varga Mihály. Az OECD arra kapott felkérést, hogy a magyar gazdasági, jogi környezet ismeretében, a nemzetközi tapasztalatokat, a jó gyakorlatokat is figyelembe véve fogalmazzon meg olyan stratégiai javaslatokat a kormány számára az érintett magyar kormányzati szereplők bevonásával, amelyek hosszú távon képesek a kkv szektor helyzetbe hozására, termelékenységének növelésére és így fokozottabb bekapcsolásukra a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe vagy az úgynevezett globális érték láncolatba - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy ebben a tervezésben miért az OECD Magyarország partnere, Varga Mihály elmondta: a szervezet a fejlett gazdaságok klubja, immár 35 tagállammal minden kontinensről. Az elmúlt három évtizedben az OECD gyűjtötte össze egy helyen a legtöbb tudást és tapasztalatot a működő piacgazdaságokról, nehézségekről és kihívásokról, a jó megoldásokról és talán a legtöbbet tette kutatásokkal és elemzésekkel az újabb és újabb globális kihívásokra adandó gazdaságpolitikai válaszok kialakítása érdekében.


Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács elnökeként különösen fontosnak tartja, hogy

a hazai vállalkozói kör első kézből értesüljön a stratégia legfontosabb tanulságairól és eredményéről.

Ezt a célt szolgálja a nemzetgazdasági tárca által szervezett hétfői budapesti konferencia, amelynek kiemelt vendége lesz Alvaro Pereira, az OECD illetékes igazgatója, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Kapcsolódó cikkek
Középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárdból

A nagy növekedési képességű közepes vállalkozások támogatása európai uniós forrásból történik.

Adókedvezményben részesülhetnek az innovatív vállalkozások

A közép-magyarországi régióban megvalósított fejlesztéseik során részesülhetnek a jövőben kedvezményben a vállalkozások.