Életmód
Ezektől a rovaroktól irtózunk leginkább
hirado.hu Kép: Wikipedia/Richard Bartz
2018. február 6.

Egy rovarirtással foglalkozó cég tízezer embert kérdezett meg, hogy kiderítse, mely rovarok a legkevésbé népszerűek az országban. Kiderült, hogy minden második válaszadó az emberi paraziták valamelyikétől tart a leginkább - olvasható a hirado.hu-n.

A belőlünk táplálkozó élősködők a legutálatosabb rovarok a szemünkben

Az agyhártyagyulladást és Lyme-kórt terjesztő kullancs, a többgazdás bolha és az éjszakákat megkeserítő csalánkiütést, vérzékenységet okozható ágyi poloska a legutálatosabb rovarok, derül ki egy több hónapon keresztül végzett felmérésből. A szakemberek szerint elmúltak már azok az idők, amikor a csótányok voltak a rovarvilág „közellenségei”.

A megkérdezettek fele olyan parazita rovarra adta le a voksát, amelyek emberi vérrel táplálkozva fejlődnek, és maradnak életben.

Ezen élősködőkkel már a legártalmatlanabb hétköznapi szituációkban is találkozhatunk, legyen szó kirándulásról, munkába buszozásról, mozizásról, de még az ágyban sem vagyunk tőlük biztonságban.

kullancs
Forrás: pixabay.com

Ágyi poloska, kullancs és bolha a top 5 utálatos rovar között

A felmérés abszolút dobogósa az ágyi poloska lett, amely a lakótelepek, belvárosi tömbök, szálláshelyek legrettegettebb problémája.

A szegénynegyedektől a luxusszállodákig bárhol felbukkanhat.

Rejtőzködő életmódja miatt nehéz tőle megszabadulni.

A második helyen szabadban élő kullancsok végeztek, amelyek az enyhe téli időjárásnak, valamint a vegyszeres védekezés elmaradásának köszönhetően gond nélkül elszaporodtak, és egyre több lakókörnyezetben okoznak kellemetlenségeket. Míg pár évvel ezelőtt a fővárosnak az erdő széli területeiről panaszkodtak főleg kullancsokról, addig mára olyan eset is előfordult, hogy egy belvárosi óvoda udvarán találkoznak vele.

Míg a korábbi évtizedekben a kullancs mellett a bolhától tartottak a leginkább, mint vérszívótól, addig már ez a kép megváltozott.

A bolha manapság leginkább azokban a háztartásokban üti fel a fejét, ahol háziállatot is tartanak.

Csípése kellemetlen, napokon át viszket, és legrosszabb esetben be is gyulladhat.

A lista negyedik helyezettjei a hangyák, amelyek általában ősztől tavaszig vannak jelen a háztartásokban, és általában élelem után kutatva jelennek meg. A sort pedig a köznyelv által „büdös bogárként” emlegetett címerespoloska-félék zárják, amelyek már szeptembertől sok kellemetlenséget okoznak. Az elmúlt években rendkívül elszaporodottak. Természetes ellenségük nincs, és a magyar klíma mellett tökéletesen jól érzik magukat.

Forrás: pixabay.com

Egyre kevésbé tartunk a pókoktól és a legyektől

A lista legvégén a szavazatok alig három százalékát begyűjtve a legyek találhatóak, és alig több mint 700 vokssal csupán utolsó előtti helyet érték el a darazsak is, alig lemaradva a csótányok mögött. A hatodik helyet a pókok szerezték meg, ami különösen meglepő, mert az pókoktól való félelmet az egyik leggyakoribb fóbiák egyike.

Kapcsolódó cikkek
Milyen csípéssel érdemes orvoshoz fordulni?

A hűvösebb idő beköszöntével a szúnyogok, legyek, pókok és poloskák is menedéket keresve a lakásunkba költöznek.