Külföld
Kínában egyeztet Semjén Zsolt 
MTI Kép: OPH
2018. február 6.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kínában tárgyal a pekingi és sanghaji politikai felsővezetés több képviselőjével – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden az MTI-t.

A közlemény szerint Semjén Zsolt február 3. és 9. között hivatalos látogatáson tartózkodik a Kínai Népköztársaságban, a kétoldalú politikai, gazdasági, kulturális, illetve turisztikai kapcsolatok további fejlesztéséről tárgyal.

A miniszterelnök-helyettes találkozott kínai kollégájával, Liu Jen-tung miniszterelnök-helyettessel is.

A közlemény szerint a tárgyalásain Semjén Zsolt kiemelte, hogy a két ország gazdasági együttműködésének egyik legkiemelkedőbb, a közép-európai régióra is pozitív hatással bíró zászlósprojektje a Budapest-Belgrád vasútvonalhoz köthető infrastrukturális beruházás, amelyet a magyar kormány továbbra is határozottan támogat.

A felek egyeztettek a két ország közötti újabb közvetlen légi járatok indításának lehetőségeiről, amely hatékonyan szolgálhatná a kétoldalú turisztikai kapcsolatok további fejlesztését. Áttekintették továbbá a magyar agrártermékekre vonatkozó exportengedélyek, valamint a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok bővítésének lehetőségeit.

Az egyeztetéseken a fentieken kívül hangsúlyt kapott a kutatás-fejlesztés-, a kulturális-, oktatási- és sport területén való együttműködés további fejlesztése – olvasható a közleményben.

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink