Gazdaság
Jelentősen csökken a hagyományos levélforgalom
infostart.hu Kép: Horváth Fanni OPH
2018. február 6.

A feladni kívánt leveleknek már az egy százalékát sem dobja a magyar lakosság postaládába - írja az infostart.hu.

Hiába csökken az elektronikus levelezés miatt a hagyományos levélforgalom, a jogszabály nem követi ezt a változást, így aztán sok helyen vannak üres postaládák. A Magyar Posta – mint egyetemes szolgáltató – köteles minden településen levélgyűjtő szekrényt üzemeltetni, mégpedig (közszolgáltatási szerződése szerint) a 7000 fősnél nagyobb településeken 7000 lakosonként egyet. Ehhez 4500 postaládára lenne szükség, a Magyar Posta mégis 8981 postaládát tart fenn – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A levélgyűjtő szekrények fele kisebb településeken található, 41 százaléka az ötezer fősnél nagyobb településeken, városokban, 9 százaléka pedig a fővárosban.

Forrás: pixabay.com

Jól megközelíthető helyen, általában közterületeken vannak, és csak a 3 százalékukat helyezték el a postahivatalokon belülre.

A postaládák fenntartása évente több mint tízmillió forintba kerül, az éves levélforgalom kevesebb mint az egy százaléka kerül a levélgyűjtőkbe.

A Magyar Posta 2016-ban 625 millió levelet továbbított. A 2017-es végleges adatok még nem ismertek, de a társaság arra számít, hogy a korábbi évekéhez hasonlóan ismét csökkent a levélforgalma.

Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink