Életmód
Sokaknak segít a ferencvárosi Demencia Kávézó
OPH Kép: ferencvaros.hu
2018. február 6.

Egyre többen látogatják a 2017 júniusa óta működő Demencia Kávézó programjait a főváros IX. kerületében. Havi rendszerességgel a Ráday utca egyik vendéglátójában jönnek össze azok, akiket valamilyen formában érint korunk népbetegsége. Bácskai János, Ferencváros polgármesterre a Rádió Orienten elmondta: szakemberek segítségével lehetőséget teremtenek arra, hogy őszintén, de jó hangulatban oszthassák meg egymással problémáikat és tapasztalataikat a résztvevők.

A Demencia Kávézó indításával az IX. kerületi önkormányzat célja nemcsak az, hogy szakemberek segítségével tájékoztassák az érintetteket és környezetüket a betegségről, hanem hogy egy olyan közösséget hívjanak életre, ahol oldottan és őszintén megoszthatják egymással problémáikat, tapasztalataikat a résztvevők – közölte Bácskai János. Ferencváros polgármesterre hozzátette:

ez a kezdeményezés is része a „Teljesség felé” elnevezésű idősügyi koncepciójuknak.

Egy év alatt ugyanis közel ezer különböző lehetőséget, programot ajánlanak a városrész szépkorú lakói részére, melybe igyekeznek a fiatalokat is bevonni, ezáltal egyfajta hidat képezni a generációk között. Ennek is köszönhető, hogy Ferencváros 2017-ben másodszor is elnyerte az „Idősbarát Önkormányzat” díjat. Mi azokra is gondolunk, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak otthonról kimozdulni. Szeretnénk preventív szemlélet kialakításával késleltetni vagy elkerülni korunk népbetegségének, a demenciának kialakulását – fűzte hozzá a városrész vezetője.

Ladányi Erika, a IX. kerületi önkormányzat idősügyi referense elmondta, hogy fél évvel ezelőtt, 2017 júniusában rendezték meg a Demencia Kávézó első alkalmát, a Ferencváros szívében található Ráday utcai Balázs Café & Bistróban, mely ideális helyszínnek bizonyult a rendezvény lebonyolítására. Először nagyon nehezen indult el a beszélgetés – emlékezett vissza a szakember, hozzátéve:

kihívás volt elérni, hogy az érintettek megnyíljanak és beszélni tudjanak a problémáról, amivel küzdenek.

Amikor azonban az első megszólaló elmondta, hogy mennyire nehéz együtt élnie ezzel a betegséggel, és mennyire nehéz a mindennapi életet folytatni a betegség tudatában, akkor hirtelen felszabadultabbá vált a hangulat, és bátran szólaltak meg a többiek is - idézte fel a kezdeteket a referens, aki elmondta:

A demencia tulajdonképpen egy agyi rendellenesség, ami a memória folyamatos elveszítésével jár. Jelenleg nagyságrendileg a 60 év felettiek 5 százalékát érinti, a 80 év felettiek körében pedig már eléri a 20 százalékot is. Ugyanakkor

a téma fontos a középkorúak számára is, hiszen nem lehet tudni, hogy kit fog érinteni a későbbiekben.

A Demencia Kávézó egyre sikeresebb, terjed a jó híre. A minden hónap utolsó hétfőjén megtartott kávéházi délutánon előzetes regisztráció alapján bárki részt vehet, betérhet akár rövidebb időre is, és bármikor szabadon eltávozhat – közölte Ladányi Erika.

Téma: Magyar Kultúra Napja; Ingyenes jogi tanácsadás; Demencia Kávézó
Vendégek: Bácskai János polgármester, Kállay Gáborné alpolgármester, Kiss Imre László ügyvéd, Ladányi Erika, idősügyi referens
A műsort vezeti: Adorján András
02:02 Újévi koncert, ahol a polgármester is vezényelt
09:23 A magyar kultúra napja Ferencvárosban
16:50 A Demencia kávézó működése
33:27 Ingyenes jogi tanácsadás indult Ferencvárosban
Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink