Közigazgatás
Révész Máriusz: kisvonatokon egyre többen utaznak
kormany.hu Kép: kirandulastervező.hu
2018. február 7.

Tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből a kormány kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között - jelentette be Révész Máriusz kedden Miskolcon, az Északerdő Zrt. fenntartásában lévő Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁÉV) lillafüredi állomásán tartott sajtótájékoztatóján.

A kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos azt mondta: Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, ami jelentős turisztikai vonzerőt jelent, ismert és kevésbé ismert helyeken.

A kisvonatokon egyre többen utaznak,

2016-ban már csaknem másfélmillióan. Hangoztatta azt is, hogy a kisvasutak fenntartása sokba kerül, a felújításuk költséges. Az elmúlt évtizedekben minderre alig jutott pénz, a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak.

Megjegyezte: egyre többször fordulnak elő pályaelhagyások, például 2016-ban a sajtóban is megjelent lillafüredi kisvasútnál, vagy a pálya rossz állapota miatt rugótörés volt a Morgó gőzösön, a királyréti vonalon.

Úgy fogalmazott a kormánybiztos, hogy

ha nem szánunk pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat".

A kormány úgy döntött, hogy elindít egy kisvasút-fejlesztési programot - tette hozzá, megjegyezve: a legtöbb karbantartási, felújítási munkát a saját vasútvonalaikon az erdészetek végzik majd el, összességében 6 milliárd forint jut az erdészeti, 1,4 milliárd a MÁV-hoz tartozó és 2,5 milliárd forint a más fenntartók által üzemeltetett kisvasutak felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére.

OPH

Elmondta azt is: az erdei kisvasutaknál ez év első félévben elkezdődhetnek a közbeszerzések, az Egererdő Zrt. által üzemeltetett Gyöngyösi Állami Erdei Vasúton pedig már ősszel indulhatnak a munkák, 2019 nyarára várhatóan el is készülnek vele. Mindezzel az a cél, hogy az elkövetkező években, évtizedekben is működjenek kisvasutak Magyarországon, amelyeken a családok, gyerekek, nyugdíjasok és turisták biztonságban utazhatnak.

Ugron Ákos Gábor elmondta:

13 vonalon működik kisvasút az erdőgazdaságok keretén belül.

Az állami földekért felelős helyettes államtitkár kiemelte a kisvasutak fontos ökoturisztikai szerepét, a természet megismerésében betöltött feladatát is. Tájékoztatása szerint nyolc állami erdőgazdaság, 13 vonalon, mintegy 170 kilométeren működtet erdei kisvasutat. Ezek utasforgalma tavaly meghaladta a 900 ezer főt. Ebből a 10 milliárdos felújítási programból 3 erdőgazdaság kap 4 vonalra mintegy 6 milliárd forintot. Hozzátette: magasabb üzembiztonságot és olcsóbb üzemeltetést szeretnének biztosítani a kisvasutak részére.

Kapcsolódó cikkek
Megújul a Közlekedési Múzeum újabb járműve

Kismaros község önkormányzatának támogatásával, valamint a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület partnerségével megújul a Triglav nevű gőzmozdony.

Megújul a lillafüredi kisvasút

Támogatja a kormány a turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztését, így lehetőség nyílik a lillafüredi járművek felújítására.

Révész Máriusz: újraosztották a kisvasutak fejlesztési forrásait

Újraosztották a kisvasutak turisztikai célú fejlesztésére jóváhagyott 10 milliárd forintot.

Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink