Belföld
Élvonalban a SOTE az Eurotransplant centrumai között
SOTE/OPH Kép: semmelweis.hu
2018. február 7.

Továbbra is a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között ‒ adta hírül az egyetem.

139 ilyen beavatkozást végeztek az elmúlt évben – mondta Dr. Máthé Zoltán igazgató az Eurotransplant által közölt friss, 2017-es összesítés alapján. Az egyetemi tanár hozzátette, 2014 óta minden évben ők végezték a legtöbbet ebből a beavatkozásból a listán szereplő 77 európai vese transzplantációs centrum közül. Májtranszplantációból 74-et végeztek tavaly, ezzel az azt megelőző két évhez hasonlóan 2017-ben is a harmadik helyre került a klinika a 49 európai központot felvonultató listán.

Összességében 168 veseátültetést végeztek az elmúlt évben a klinikán, 139 esetben agyhalott donortól származott a szerv.

Immár a negyedik egymást követő évben az intézményben végezték a legtöbb nem élő donoros veseátültetést nyolc ország 77 Eurotransplant centruma közül

– hangsúlyozta Dr. Máthé Zoltán. A klinikaigazgató hozzátette, jelentősen, 19-ről 29-re nőtt egy év alatt az élődonoros veseátültetések száma is, amikor a beteg közeli rokona, hozzátartozója volt a szerv adományozója. Amint az egyetemi tanár ismertette, a vese transzplantációk vonatkozásában a Semmelweis Egyetem látja el a nyugat- és észak- magyarországi régiót, amely 5,2 millió embert jelent; a klinikán végzik a veseátültetések mintegy 60%-át.

A májátültetések esetében 2015 és 2016 után tavaly is harmadik lett a Semmelweis Egyetem az Eurotransplant 49 májtranszplantációs centruma között. Ilyen beavatkozást kizárólag itt végeznek Magyarországon, az elmúlt évben 74-en kaptak új, életmentő szervet a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán. Dr. Máthé Zoltán kiemelte,

az elmúlt években új, nemzetközi tapasztalatokon alapuló módszereket vezettek be a klinikán:

tavaly a betegek felénél nem volt szükség vérkészítmény adására a műtét során, jelentősen lerövidült az operáció ideje, gyorsabbá vált a felépülés és a gyógyulás. A betegek jó része mindössze két hetet tölt a klinikán a beavatkozás után – hangsúlyozta az ország legnagyobb transzplantációs intézetének igazgatója.

A nyolc tagország közül Magyarország csatlakozott utoljára az ötven éve alapított Eurotransplanthoz, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika azonban már egy év után az élvonalba került, és vezető szerepét az elmúlt négy évben megőrizte.

Dr. Máthé Zoltán kiemelte, hogy

a szervátültetés igazi csapatmunka, minden alkalommal legalább 20-30 szakember összehangolt és egymásra épülő tevékenysége szükséges a sikerhez.
Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink