Közigazgatás
Európa Kulturális Fővárosa 2023 előválasztás Budapesten
Emmi Kép: mut.hu
2018. február 7.

2018. február 13-15. között Budapesten tartják az Európa Kulturális Fővárosa 2023. előválasztási ülést a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ennek során a szakértői testület ajánlást fogalmaz meg: mely városok folytassák tovább a versenyt a címért.

Pécs (2010) után 2023-ban Magyarország második alkalommal adja Európa Kulturális Fővárosát. Hét város: Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém nyújtotta be pályázati anyagát.

A kiválasztási folyamat következő állomásaként háromnapos előválasztási ülésre kerül sor, melyen egy 12 tagú, független szakértőkből álló testület – a pályázati anyagok előzetes tanulmányozását követően – meghallgatja a városok előadásait, majd ez alapján ajánlást fogalmaz meg: mely városok folytassák tovább a versenyt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért.

A szakértői testület 10 tagját az Európa Unió intézményei és testületei, 2 tagját pedig a releváns magyar hatóságok neveznek ki.

Az Európai Bizottság által kinevezett tagok: Beatriz Garcia (spanyol), a Liverpool-i Egyetem tudományos munkatársa; Jiří Suchánek (cseh): nagyszabású kulturális rendezvények szervezésének szakértője és „Pilsen, Európa Kulturális Fővárosa 2015” korábbi igazgatója; illetve Suzana Žilič Fišer (szlovén), a Maribori Egyetem professzora és média kommunikációs osztályának vezetője, a „Maribor, Európa Kulturális Fővárosa 2012” korábbi főigazgatója.

Az Európai Unió Tanácsa által kinevezett tagok: Ulrich Fuchs (német/francia), „Linz, Európa Kulturális Fővárosa 2009” és „Marseille-Provence, Európa Kulturális Fővárosa 2013” korábbi művészeti és programigazgatója, Aiva Rozenberga (lett), a Lett Intézet igazgatója és a „Riga, Európa Kulturális Fővárosa 2014” korábbi programigazgatója, valamint Pauli Sivonen (finn), a Serlachius Múzeum igazgatója.

Az Európai Parlament által kinevezett tagok: Sylvia Amann (osztrák), városi, regionális és vidékfejlesztési, kulturális és kreatív gazdaságra specializálódott szakértő; Cristina Farinha (portugál), a kreatív iparágak és a nemzeti kulturális stratégiák fejlesztésének szakértője, valamint Agnieska Wlazel (lengyel), közönségépítési szakértő, művészeti fesztiválok korábbi vezérigazgatója és művészeti vezetője.

A Régiók Bizottsága által kinevezett tag: Alain Hutchinson (belga), a brüsszeli kormány európai és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokért felelős biztosa, Saint Gilles oktatásért felelős polgármester-helyettese.

A magyar hatóság, az emberi erőforrások minisztere által kinevezett tagok: Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, illetve dr. Fejérdy Tamás okleveles építészmérnök, okleveles műemlékvédelmi szakmérnök, címzetes egyetemi docens, az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete) Nemzeti Magyar Bizottság elnöke.

Az ajánlásokról az irányító hatóság szerepét betöltő Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Balog Zoltán dönt. A versenyben maradt városoknak 2018 őszéig kell kiegészíteniük pályázatukat. 2018 végén a szakértői testület a végleges kiválasztási ülés alkalmával újra találkozik Budapesten, és javaslatot tesz arra, hogy mely magyar város nyerje el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

Kapcsolódó cikkek
Gémesi: további kulturális építkezések indulhatnának Gödöllőn

Gödöllő decemberben benyújtotta pályázatát az Európa kulturális fővárosa címre. Amennyiben nyernek, az utat nyit a további fejlesztések előtt.

Megvan Gödöllő kulturális fővárosi logója

Összesen 250 pályaműből választották ki a Gödöllő 2023 Európa Kulturális Fővárosa Logópályázat nyertesét.

Esélyes Gödöllő az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre

Idén megújul a Testőr laktanya, hamarosan helyreállítják a Hattyús-tavat, valamint elindul egy tematikus programsorozat is.

Most adásban
Téma: Épületenergetikai korszerűsítés Nagyatádon – Trefeli Katalin, a Nagyatádi Járási Hivatal vezetője
Ezt követő adásaink