Gazdaság
MNB: januárban alig csökkent a devizatartalékok állománya
MTI Kép: Pixabay
2018. február 7.

Januárban 46 millió euróval csökkentek a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékai és a hónap végi 23,414 milliárd eurós állomány 1,298 milliárd euróval alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az elmúlt évben 1,016 milliárd euróval csökkent a tartalékok összege annak ellenére, hogy egyedül decemberben 1,198 milliárd euróval emelkedett az uniós átutalások és az MNB forintlikviditást nyújtó devizaswap állományának 365 millió eurós emelkedése nyomán.

A devizaswap állomány januárban 58 milliárd forinttal, 187 millió euróval nőtt.

A nemzetközi tartalékok 2015 végén még 30,322 milliárd eurót, 2014 végén 34,578 milliárd eurót tettek ki, egyértelműen kirajzolódik a csökkenő tendencia, amit az MNB előre tervezetten hajtott végre.

A befektetők és elemzők által elfogadott Greenspan-Guidotti-szabály szerint a devizatartalékoknak fedezniük kell az ország egy éven belül lejáró külföldi adósságát. A tavalyi harmadik negyedév végén a rövidlejáratú külső adósság 18,7 milliárd euró volt, a devizatartlék akkori 22,226 milliárd eurós állományát tekintve az MNB 3,5 milliárd euró mozgástérrel rendelkezett, ami idén január végéig tovább tágult.

Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink