Külföld
Ryszard Czarnecki-t leváltották az EP alelnöki posztjáról
sajto-hu@europarl.europa.eu Kép: Thomson Reuters
2018. február 7.

Az Elnökök Értekezlete által benyújtott javaslatot 447 igen szavazattal 196 ellenében fogadták el. A Parlamentnek most új alelnököt kell választania.

„Súlyos mulasztás” miatt szerdán a Parlament leváltotta Ryszard Czarnecki alelnököt. Czarneckinek (ECR, Lengyelország) azután kellett megválnia hivatalától, hogy képviselőtársát, Róża Thun-t (EPP, Lengyelország) „szmalcowniknak” nevezte, ezt a szót használják a lengyelek a második világháború alatt a németekkel együttműködő, náci kollaboránsokra.

Az Elnökök Értekezlete által benyújtott javaslatot 447 igen szavazattal 196 ellenében fogadták el. A Parlamentnek most új alelnököt kell választania. Czarnecki EP képviselő marad, de mivel nem lesz alelnök, nem lesz tagja az elnökségnek, nem képviselheti az elnök helyett az EP-t és nem vezethet üléseket.

Az Elnökök Értekezletének javaslata nem Lengyelország vagy az ECR képviselőcsoportja ellen irányul, a frakciót felkérik, hogy állítson új jelöltet az alelnöki posztra.

A vita megtekinthető az Európai parlament internetes oldalán.

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink