Külföld
Szijjártó: Magyarország és Liechtenstein sok kérdésben szövetséges
MTI / KKM Kép: KKM
2018. február 7.

Magyarország és Liechtenstein sok kérdésben szoros szövetséges a nemzetközi szervezetekben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A tárcavezető Aurelia Frick liechtensteini külügy-, igazságügyi és kulturális miniszterrel találkozott, majd az egyeztetésüket követő sajtótájékoztatón kifejtette: a két ország együttműködik az ENSZ reformja, a nemzetközi büntetőbíróság munkájának megerősítése, valamint Szíria tekintetében egy elszámoltatási mechanizmus kérdésében. Mint mondta, a két ország tagja annak a csoportnak, amely a világszervezet reformját tűzte ki célul a koherencia és átláthatóság érdekében. A nemzetközi büntetőbíróság munkáját pedig azért szeretnék megerősíteni, hogy szélesebb mandátummal járhasson el az emberiesség elleni bűncselekmények ügyében - mutatott rá. Hozzátette: továbbá az elszámoltatási mechanizmus Szíria esetében azért fontos, mert Magyarország álláspontja szerint

a migráció ösztönzése helyett a kiváltó okokat kell kezelni, és ebben segíthet ez a kezdeményezés.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy emellett Magyarország és Liechtenstein abban is szövetségesek, hogy az adómegállapítás- és kivetés joga kizárólagos nemzeti hatáskör. A magyar gazdasági stratégiát az alacsony adókra alapozzák, és kulcsfontosságú, hogy mindenki tartsa tiszteletben, az adómegállapítás- és kivetés joga egy adott ország hatásköre. Magyarország ragaszkodik ehhez, ez versenyképességi kérdés, és csak azok az országok tudnak alacsony adókat megállapítani, amelyek pénzügyileg elég fegyelmezettek ehhez - magyarázta.

Aurelia Frick kiemelte:

országa hálás, amiért Magyarország támogatja a kezdeményezéseit az ENSZ-ben.

Mint mondta, bár Liechtenstein nem tagja az Európai Uniónak, sok érdek köti össze Magyarországgal, ezért hatékonyan tudnak együttműködni az ENSZ-ben. Emellett olyan fontos ügyek is összekötik őket, mint a Brexit, amely mindkét országra komoly hatással van - tette hozzá. Szijjártó Péter kérdésre elmondta: az ENSZ migrációs csomagjának első előterjesztése hétfőn került nyilvánosságra, ezt most elemzik, de az látszik, hogy a főtitkár előreszaladó nyilatkozatát követően tett tagállami panaszok "mintha részben meghallgatásra találtak volna", az általa képviselt migrációpárti megközelítéshez képest mintha bizonyos visszalépések lennének a szövegben. Az elemzés végén javaslatot tesz a kormánynak, hogy Magyarország részt vegyen-e a csomagról folytatandó tárgyalássorozatban, az ügyben jövő héten lehet döntés - közölte.

Most adásban
Téma: Védjegyjogi és szerzői jogi reformok – Tóth Andrea munkatárs, Szerzői Jogi Főosztály és Pál Roberta osztályvezető, Iparjogvédelmi Jogi Osztály