Életmód
A daganatos betegségek harmada megelőzhető lenne
Heves Megyei Kormányhivatal/OPH Kép: Reuters
2018. február 8.

Magyarországon minden negyedik ember halálát valamilyen daganatos megbetegedés okozza. Évente több mint 70 ezer embernél fedeznek fel daganatot - hívta fel közleményében a figyelmet a Heves Megyei Kormányhivatal.

A tájékoztatás szerint a Heves megyében is vezető halálok a rosszindulatú daganat, mind a nőknél, mind a férfiaknál. A megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat kiemelten fontos, mert a tünetek megjelenésekor, a daganat felismerésekor már előrehaladott a betegség, kisebb a gyógyulás esélye. Molnár Márta tisztifőorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy

ha a szűrővizsgálatokon való részvételi arány elérné a 70 százalékot, azzal hazánkban évente akár kétezer ember idő előtti halála lenne elkerülhető!

A daganatos megbetegedések között nagy arányban vannak olyanok, amelyek megfelelő egészségügyi ellátással, orvostudományi eszközökkel korán felismerhetők és kezelhetők, akár a beteg teljes gyógyulásáig – hangsúlyozza Molnár Márta, megyei tisztifőorvos.

Mint írják, a népegészségügyi szűrések keretében Heves megyében is történik emlőszűrés, a Markhot Ferenc Kórházban található szűrőállomáson. A 45 év feletti nők kétévente kapnak behívót az ingyenes vizsgálatra. A mammográfia mellett fontos az emlők önvizsgálata is, amit a hölgyeknek érdemes havonta elvégezni. A méhnyakrákszűrés a szülész-nőgyógyászok, szakrendelők mellett elérhető a védőnői szolgálat képzett munkatársainál is, a megye 30 védőnője lát el ilyen szűrési feladatot 39 körzetben. Az ingyenes szűrésre a 25 év feletti nők háromévente kapnak behívót. A vastag- és végbéldaganat a tüdőrákot követően a leggyakoribb halálos kimenetelű daganat mind a férfiaknál, mind a nőknél. Szűrését a megyében 73 háziorvos végzi. A tüdőszűrés ma már nem kötelező vizsgálat, de 40 éves kor fölött ingyenes és évente érdemes elvégeztetni, mert nem csak a tuberkolózist mutatja ki, hanem segít a tüdőrák korai felismerésében is.

A szűrővizsgálatokon való részvétel mellett fontos, hogy egészséges életmóddal csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata - áll a közleményben.

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink