Kultúra
Gerzson Sarolta fotóiból nyílt kiállítás Kőbányán
OPH Kép: OPH
2018. február 8.

„Világgá mentem” mottóval nyílt fotókiállítás szerdán Gerzson Sarolta munkáiból a Kőbányai Könyvtárban.

Gerzson Sarolta világgá ment, utazása azonban nem a külső, hanem lélek belső világában zajlik. Fotóin fontos szerepet kap az örök éltető elem, a víz, annak számtalan megjelenése, a folyó, a tó, a visszatükröződő vízfelület. Játszik a fényekkel, színekkel, a formákkal, kontrasztokkal, kompozíciókkal. De megjelenik a fa, a kő is, legyen az természet vagy emberi kéz alkotta forma, tárgy. Festményszerű képei egyszerre mutatják a kinti és a benti világot, mert „vannak vidékek legbelül”, ahogy Kányádi Sándor versét idézve is elhangzott a megnyitón.

Bár barátságuk több mint harminc évre tekint vissza, vannak olyan kegyelmi pillanatok, amikor kivételes közelségbe kerülhetünk valakihez, olyan pillantok, amelyek a megismerés újabb mélységét adják

- fogalmazott a tárlat megnyitóján György István fővárosi kormánymegbízott. Képei üzennek róla, megmutatják az alkotót is, azt a belső világot, művészetet, ami benne lakozik. De megállva egy-egy alkotása előtt, felfedezhetjük azt is, amit bennünk, a kép szemlélőjében kelt a látvány – folytatta György István. Gerzson Sarolta génjeiben hordozza a művészet iránti fogékonyságot, hiszen családjában – édesapja Gerzson Pál festőművész volt - ez jelentette a természetes közeget. Képeit nézve érezni lehet, hogy járjon bárhol is a világban, az ihletett pillanatot kívánja megragadni, de nem akar mindenáron és mindig fotókat készíteni.

Gerzson Sarolta kiállítását nyitja meg György István kormánymegbízott
Forrás: OPH

Munkáit az a bátorság jellemzi, amely csak egy olyan művésznek adatik meg, aki át meri lépni a szabályokat.

Én szeretek világgá menni – kezdte Gerzson Sarolta, hozzátéve, hogy ez nem menekülés, mert ez a világ belül van,

ott érzem magam biztonságban és onnan látom igazán a külvilágot.

Az alkotó beszélt arról is, hogy nem az a célja, hogy tudatosan készítsen szebbnél szebb képeket, hanem inkább valamit megragadni akar. „Sokszor a szememmel fényképezek, és ezek a pillanatok nem szállnak el, ott élnek tovább az emberben.”

Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy a könyvtár nemes tradíciója, hogy izgalmas tárlatokat rendez, s ebbe a sorba illik Gerzson Sarolta kiállítása is. A könyvtár missziót vállal, és nagyon jól teszi a dolgát – emelte ki a FSZEK főigazgatója.

A kiállításmegnyitón részt vett Dunai Mónika országgyűlési képviselő is.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink