Belföld
Kezdetét vette a hóvirág ünnep az Alcsúti Arborétumban
hirado.hu Kép: Horváth Fanni OPH
2018. február 8.

Bár az egybefüggő virágmező még várat magára, a korai tavasznak köszönhetően már az arborétum több pontján virítanak a hóvirágok. A tavalyi évhez képest egy hónappal hamarabb vette kezdetét az országszerte felkapott esemény, amely vélhetően még márciusban is kitart - írja a hirado.hu.

Hamarosan teljes pompájában látogatható az alcsúti hóvirágmező

Évek óta látogatók ezreit vonzzák az Alcsúti Arborétumba a csodálatos látványt keltő, két és fél hektáron elterülő fehér hóvirágok, amelyek a tapasztalatok szerint négy héten át virulnak.

A hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítették az alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb fajtákkal gyarapították.

A kora tavasszal nyíló hóvirágok között, hét hóvirágfaj, huszonnégy fajtája tekinthető meg Magyarország legeredetibb angolparkjában.

A szervezők idén is sok érdeklődőre számítanak, akiknek azt javasolják, hogy a tumultus elkerülése érdekében közelítsék meg a létesítményt vonattal, illetve autóikat hagyják inkább Felcsúton, és a Puskás Akadémiánál szálljanak fel a Vál-völgyi kisvasútra, és azzal folytassák útjukat az arborétum felé.

Forrás: Pixabay.com

2005 óta élvez védelmet az emberi kapzsiság miatt

A köztudatban a tavasz hírnökeként is emlegetik, mivel megjelenése általában a jó idő érkezését hirdeti a hideg, fázós napokat követően. Tiszta, fehér szirmai reményt csempésznek a borongós szürkeségbe. Éveken át a nőnapi köszöntések elmaradhatatlan kelléke volt, aztán egyszer csak sokak felháborodására eltűntek a piacokról a csokrok.

Azonban az emberi mohóság és kapzsiság miatt szükségessé vált a faj védelme azt követően, hogy a virág hagymáját a hóvirágmezőkről már ipari mértékben kezdték felszedni, és külföldre exportálni. A gyűjtögetők ezzel nem kevés kárt okoztak az erdők növényvilágában, és mivel sok esetben csak a satnyább bokrokat hagyták érintetlenül, ezzel le is rontották az állományt.

A 2017-es év vadvirágának választott hóvirág 2005 óta élvez védelmet. Eszmei értéke 10 ezer forint, már egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik. A védelem természetesen a virág hagymájára is vonatkozik.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink