Belföld
Magyar–szerb kormányülés: tíz megállapodás született
hirado.hu Kép: MTI/Szigetváry Zsolt
2018. február 9.

Együttes ülést tartott pénteken a magyar és a szerb kormány Budapesten, az eseményt követően pedig tíz különböző megállapodást írtak alá. Különleges alkalom a mai: a szerb kormányt fogadhattuk egy együttes ülés keretében – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki budapesti magyar–szerb kormányülés után, az Ana Brnabic szerb kormányfő társaságában tett sajtónyilatkozatában. Szerbia mindig fontos szerepet játszott a történelmünkben, a biztonság szempontjából pedig a Balkán mindig kulcskérdés volt – fűzte hozzá.

Egész Európa biztonságát veszély fenyegeti, Magyarországnak és Szerbiának együtt kell megvédeni határait, polgárai biztonságát és megőrizni kulturális identitását – hangsúlyozta. Orbán Viktor köszönetet mondott a szerb miniszterelnöknek a határok védelmében tett erőfeszítéseikért. Egyúttal megismételte: szükség esetén Magyarországra lehet számítani Szerbia déli határainak megvédésében.

Szerbia Nyugat-Balkán kulcsfontosságú állama:

nincs béke a Balkánon Szerbia nélkül

– jelentette ki a miniszterelnök. Szerbia nem csupán önmagát, hanem egész Európát védi a migránsok ellen, ezért a V4-ek sürgetik Szerbia uniós csatlakozását – mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök szerint a szerb–magyar gazdaság erősítése elősegíti a szerbek csatlakozását az unióhoz. Hozzátette, tavaly 30 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelem volumene is. Szerbiának csökkent az államadóssága, költségvetési egyenlege pedig 1,3 százalékos hiányt mutat. A fejlődés tényei nyilvánvalóak – tette hozzá.

Politikai kérdésekben is összhang van a két ország között

– szögezte le a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy a két ország között újabb határátkelőhely létesül majd. Megjegyezte, Magyarországon a szerb nyelvű oktatásban részt vevő diákok száma évről évre nő, csak úgy, mint a kinti magyar oktatásban részt vevő fiataloké. Az oktatási kapcsolatok erősítése érdekében pedig Magyarország felajánlott a szerbek számára egy ötven fős ösztöndíjprogramot.

Az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér – jelentette ki Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. Hozzátette, három magyar cég is érintett abban a román tenderben, amely négy milliárd köbméter mennyiségű gáz kitermeléséről és az országból való kijuttatásáról szól. Így Magyarország az import gáz szükségletének a felét képes lesz más forrásból fedezni a jövőben. Ez az egész régiónak új helyzetet jelent majd – hívta fel a figyelmet.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szerb kormányfő szerint országa barátként tekint Magyarországra

Szerbia a barátjaként tekint Magyarországra, és szeretné, ha nemcsak a Vajdaságban lenne erős Magyarország jelenléte, hanem Szerbia más részein is – mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök.

A magyar–szerb kormányülés után Orbán Viktor magyar kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában a szerb miniszterelnök kiemelte:

a magyar–szerb kapcsolatok történelmi csúcsponton vannak,

és a szerb kormány mindent megtesz azért, hogy tovább építse ezt az együttműködést.

Ana Brnabic kijelentette: országa hálás azért a támogatásért, amelyet Magyarország nyújt Szerbia európai integrációjához, így a szakmai segítségért, amelyet a szerb minisztériumok kapnak és azért is, amiért Magyarország határozottan képviseli Szerbia érdekeit Brüsszelben.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink