Közigazgatás
Szakértő: az ukrán fél kommunikációja ugyan kedvező, ám a tettek elmaradnak
MTI Kép: Pixabay
2018. február 9.

Az ukrán nyelvtörvény vitatható, magyar kisebbségeket sújtó rendelkezései ellen diplomáciai, illetve jogi eszközökkel léphet fel a magyar kormányzat – mondta Tóth Norbert, az Alapjogokért Központ munkatársa az M1 aktuális csatornán pénteken.

A diplomáciai próbálkozásoknak egyelőre nem látszik az eredménye. Az ukrán fél kommunikációja ugyan kedvező, ám a tettek elmaradnak vagy éppenséggel ellentétesek a szavakkal – fűzte hozzá.

A kijevi oktatási minisztérium a napokban közölte, hogy elfogadja a Velencei Bizottság ajánlását, és beleegyezik, hogy 2023-ig meghosszabbítsa az átmeneti időszakot az új ukrán oktatási törvény nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseinek bevezetését illetően.

Tóth Norbert rámutatott arra, hogy Ukrajna szeretne az EU tagjává válni és ennek egyik feltétele a kisebbségi jogok érvényesülése.

Kárpátalján mintegy 140 ezer magát magyar nemzetiségűnek valló él. Az új ukrán nyelvtörvény jelentősen szűkítené a kisebbségi nyelvhasználatot az oktatásban.

Kapcsolódó cikkek
Magyar Levente: reális esély van a viszony normalizálására

Jelentős lépés a magyar-ukrán kapcsolatok normalizálása felé - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Szijjártó: jogi garancia kell

Jogi garancia kell arra, hogy az ukrán kormány konzultál a kárpátaljai magyarokkal – jelentette ki a miniszter párizsi sajtótájékoztatóján.

Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink