Gazdaság
Szijjártó: el kell ismerni a jelenlegi szerb elnök erőfeszítéseit
MTI Kép: MTI/Szigetváry Zsolt
2018. február 9.

A jó politikai kapcsolatok eredményes gazdasági, kereskedelmi együttműködést tudtak létrehozni Magyarország és Szerbia között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak pénteken az Országházban.

A tárcavezető kifejtette: „Magyarország és Szerbia között a politikai együttműködés soha nem volt olyan jó, mint most”, és ebben a tekintetben el kell ismerni a jelenlegi szerb elnök erőfeszítéseit, amelyek nyomán „a két ország közötti történelmi megbékélés irányába öles lépteket tudtunk tenni”. Ez a politikai kapcsolatrendszer kifejezetten kedvező hatással van a gazdasági együttműködésre is – mutatott rá. Hozzáfűzte: 2016-ban a kétoldalú kereskedelmi forgalom 1,9 milliárd euró volt, a tavalyi év első 11 hónapjában pedig 2,3 milliárd euró, így a becslések szerint az év végére elérte a 2,5 milliárd eurót.

A külügyminiszter kiemelte: a vajdasági gazdaságfejlesztési program sikeresnek minősíthető, 6200 pályázatot támogatott a magyar kormány több mint 10 milliárd forint értékben. Ezzel a Vajdaság gazdasági teljesítményéhez is nagy mértékben hozzájárultak, és jelentősen megerősítették a vajdasági magyar közösséget, ezért ezt a gazdaságfejlesztési programot a szerb kormány jóváhagyásával folytatják – közölte.

Kitért rá: négy nagy infrastrukturális fejlesztés ügyében dolgoznak együtt. A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása a szerb szakaszon már megindult, a magyar szakaszon pedig kiírták a közbeszerzési eljárást, és több mint 30 konzorcium, vállalat érdeklődött a projekt iránt, 30-an ki is váltották a tender dokumentációt – mondta. Hozzátette: mindez világosan mutatja, hogy a magyar és a környékbeli építőipari vállalatok nagy érdeklődést mutatnak e beruházás iránt.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy különböző útépítési projektekben a határ túloldalán is magyar részvételre lehet számítani. Emellett pedig a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal tervezése befejeződött, most EU-s minősítést kérnek, hogy uniós forrásokat használhassanak, valamint a Szeged-Bácsalmás-Baja vasútvonal felújításának, illetve építésének tervezése is megkezdődik – sorolta. Mint mondta, fontos, hogy ma már nemcsak Szerbia északi, hanem a déli részén is megjelennek magyar vállalatok, pénteken megállapodást írnak alá arról, hogy 10 millió eurós befektetéssel egy magyar–szerb élelmiszer-feldolgozó vállalat kezdi meg a tevékenységét Dél-Szerbiában. Az energetikai együttműködésről közölte: Szerbiának, Bulgáriának és Magyarországnak aláírt megállapodása van a Gazprommal, hogy a belső hálózatfejlesztések és az interkonnektorok kapacitásának bővítése nyomán 2019 végétől 6-8 milliárd köbméteres éves gázmennyiség vásárlására nyílik lehetőség a balkáni útvonalon keresztül Magyarországnak. Ha minden fél betartja ezt a megállapodást, akkor az Magyarország energiabiztonságához nagymértékben hozzájárul – magyarázta.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink