Gazdaság
Varga: példa lehet a magyar foglalkoztatáspolitika 
Nemzetgazdasági Minisztérium Kép: NGM
2018. február 9.

Szerbia fontos gazdasági partnere Magyarországnak, mielőbbi EU-s csatlakozása pedig elengedhetetlen az európai integráció mélyítéséhez – mondta Varga Mihály Zoran Đorđević szerb munkaügyi, foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai miniszterrel folytatott találkozóján.


A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, az elmúlt időszak sikeres magyar foglalkoztatáspolitikai intézkedései jó példával szolgálhatnak déli szomszédunk munkaerőpiaci problémáinak enyhítéséhez.

A tárcavezető a találkozón elmondta, hazánknak 2010 óta 11,6 százalékról 3,8 százalékra sikerült csökkenteni a munkanélküliséget, ami az Európai Unió negyedik legjobb mutatóját eredményezte. Mint mondta, a kormány számos intézkedést vezetett be, hogy ösztönözze a foglalkoztatást, a meglévő munkahelyeket pedig megőrizze.

Fotó: NGM

Varga Mihály kiemelte az 5 évvel ezelőtt indított Munkahelyvédelmi Akciót, amely jelenleg is mintegy 900 ezer, azaz minden ötödik magyar dolgozó foglalkoztatását támogatja adókedvezményekkel. A kormány ezáltal célzott támogatással segíti a vállalkozások működését, és ösztönzi a leginkább hátrányos helyzetű munkavállalók iránti keresletet – tette hozzá.

Varga Mihály közölte, a demográfiai kihívások kezelése érdekében a kormány családpolitikai intézkedések sorozatát hozta meg az elmúlt időszakban. A többgyermekes családok adókedvezményekben részesülnek, bevezettük a családi otthonteremtési kedvezményt, a munkába visszatérő kismamák részére további kedvezményeket biztosítunk. A miniszter kiemelte, az egész közép-kelet-európai régiót is sújtó csökkenő születésszám hatását mielőbb ellensúlyozni kellett, a magyar kormány a hazai intézkedésektől azt várja, hogy a gyermekvállalási hajlandóság növekedni fog Magyarországon.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink