Kultúra
Vásárhelyi Művészélet 1900-1990 a Várkert Bazárban
Miniszterelnökség Kép: MTI/Mónus Márton
2018. február 9.

Festmények, szobrok, grafikák felvonultatásával mutatja be a 20. századi, hódmezővásárhelyi művészéletet az a Várkert Bazárban megnyílt kiállítás, amely már várja a látogatókat.

Az esemény megnyitása alkalmából elmondott beszédében Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára kifejezte megbecsülését és köszönetét a művészek felé, akik őrzői és tovább örökítői annak a gazdag és színes örökségnek, amit magyar kultúraként tartunk számon, legyen az festészet, szobrászat, vagy más művészeti ág.

A kormány művészek iránti megbecsülésének jele az is, hogy 2018-ban igényelhető először a 65 év feletti, állami kitüntetéssel rendelkező művészek számára a havi 121 ezer forintos, élethosszig járó művészjáradék.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az idei esztendőben a meglévő tizenkettő mellett két újabb állami művészeti ösztöndíjra lehet pályázni a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nál, megemelt összeggel.

A Várker Bazárban „Vásárhelyi Művészélet 1900-1990” címmel megnyílt kiállítás felvillantja az alföldi festészet 19. század második felében kezdődő kibontakozását, bemutatja a 20. század elején összeálló hódmezővásárhelyi művészcsoport prominens képviselőit (Tornyai János, Rudnay Gyula, Endre Béla, Pásztor János), a két világháború közötti vásárhelyi művészeti életet és a mártélyi művésztelep kialakulását.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Bepillantást enged továbbá az 1954-től induló hódmezővásárhelyi tárlatok korszakába, a helyi művészek (Kohán György, Kurucz D. István, Németh József, Szalay Ferenc) és a rendszeres kiállítók (Barcsay Jenő, Tóth Menyhért) munkáin keresztül. A 20. század kezdetétől, egészen a rendszerváltás időszakáig, csaknem száz esztendőt felölelő kiállítás április 29-ig látogatható, a Várkert Bazárban található Testőrpalota épületében.

Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink