Külföld
Kijárási tilalom van Diyarbakir tartomány egy részén
MTI Kép: Reuters
2018. február 14.

Kijárási tilalmat rendeltek el szerdán a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir tartomány északkeleti részén 176 faluban, mert a biztonsági erők várhatóan műveleteket hajtanak végre a térségben a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet ellen - jelentette a Dogan török hírügynökség.

Az intézkedés helyi idő szerint 8 órakor lépett életbe és addig érvényes, amíg a hatóságok további bejelentést nem tesznek.

A kijárási tilalom Diyarbakir Kulp, Lice, Hazro és Silvan körzeteire terjed ki.

A tartományi kormányzóság szerdai közleménye alapján a PKK felső vezetői közül is többen a kijelölt terület hegyvidéki és erdős részein tartózkodnak. Mint írták: a beavatkozás célja a PKK-milicisták és kollaboránsaik "ártalmatlanítása", továbbá a környék búvóhelyeinek, fegyverraktárainak és lőállásainak megsemmisítése, illetve a szeparatisták lőszereinek megszerzése. Kiemelték: az óvintézkedés az állampolgárok védelmét szolgálja.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért Kelet- és Délkelet-Törökországban. Két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a lázadók és a biztonsági erők között, majd Ankara átfogó offenzívát indított a PKK ellen. Azóta

legalább 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban.

Akkoriban a kurdok lakta térség városaiban is rendszeresek voltak a kijárási tilalmak. 2016 nyarára a felkelők kiszorultak a délkeleti országrész városaiból, és a török beavatkozás a térség hegyvidéki területein zajlik tovább.

A lassan 34 éve tartó konfliktusban közel 50 ezer ember vesztette életét.
Kapcsolódó cikkek
A Pentagon még nem állította le a fegyverszállításokat a szíriai kurdoknak

Egy amerikai lapjelentés szerint az amerikai védelmi minisztérium még nem állította le a fegyverszállítást a szíriai kurdoknak.

Függetlenek lennének a kurdok

Kurdisztán függetlenségét Izrael támogatja, a nemzetközi közösség nagy része viszont nem.

Török miniszter: terrortámadás volt a diyarbakiri robbanás

"Terrortámadás volt a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir központi körzetében kedden történt robbanás."

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink