Belföld
Meghalt Wacha Imre
MTI/OPH Kép: Horváth Fanni OPH
2018. február 14.

A nyelvészt, a közmédiában dolgozó rádiós és televíziós bemondók beszédtanárát 87 éves korában érte a halál.

Wacha Imre az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) végzett, nyelvészként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének munkatársa volt, ahol számos szótár, kézikönyv szerkesztésében vett részt. Nevét azonban nem csupán a tudományos munka tette ismertté, hanem az előadói tanári tevékenység is, amellyel rádiós és televíziós bemondók és műsorvezetők tucatjait, egyetemi vagy főiskolai hallgatók százait, valamint iskolások vagy tévénézők tömegeit vezette be az értelmes és szép kiejtésű magyar beszéd rejtelmeibe.

1964-ben kezdte a rádió, majd a televízió bemondóit oktatni. Dolgozott Bőzsöny Ferenccel, Debrenti Piroskával, segítette Acél Anna, Kertész Zsuzsa, Török Annamária, Varga János, Szlotta Judit és Bordi András indulását a pályán. 20 önálló és társszerzőként írt könyve, valamint mintegy 260 cikke, tanulmánya jelent meg.

2014-ben életműdíjat kapott az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA). 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, 2017-ben Arany Kazinczy-díjat vehetett át az Anyanyelvápolók Szövetségétől.

Korábban, a Rádió Orientnek adott nyilatkozatában Wacha Imre úgy fogalmazott, hogy szerinte a nyelv funkciója az, hogy tükrözze a gondolkodó, érző embert. Mint mondta, a nyelv és a beszéd akkor válik széppé, ha a beszélője gondolkodásban, szándékban, kifejezésmódjában is szép. A nyelvész professzor úgy vélte, napjainkban nem a nyelvvel, hanem a nyelv használójával van baj.

A világból az a miénk, amit a szavainkkal a nyelv által megragadunk. A közös nyelv alapja a közös kultúra ‒ nyelv, valóság, magatartáskultúra ‒, amibe beletartozik a nyelvtől kezdve a Himnusztól a Szózatig minden, de még a gyermek mosolya is. A gyermekek a közös kultúrában tanulnak meg beszélni, átveszik a szülei szókincsét, beleépítik a közös, családi kultúrába. A családon belül, ha nincsen meg a közös kultúra, akkor nem lesz meg a közös nyelvi kultúra sem

– fejtette ki.

Wacha Imre nyelvésszel készült korábbi interjúnkat itt meghallgathatja.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink