Gazdaság
Nőtt a szarvasmarha- és a juhállomány
MTI Kép: Reuters
2018. február 14.

Az elmúlt egy évben 18 ezerrel nőtt a szarvasmarha-, 6 ezerrel a juhállomány, ugyanakkor a sertések száma 37 ezerrel, a tyúkoké pedig 183 ezerrel csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szarvasmarha-állomány 2010 óta tartó növekedése tovább folytatódott, számuk megközelítette a 870 ezret. A tehénállomány egy év alatt 12 ezerrel, 395 ezerre nőtt.

A tyúkok száma 32 millió 844 ezer volt, 183 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A tojóállomány 11 millió 188 ezer volt, ami egy év alatt 252 ezres csökkenés

- közölte a KSH.

Forrás: pixabay.com

A sertések száma 2,870 millió volt, 37 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az anyakocák száma 6 ezerrel, 172 ezerre csökkent a 2016. decemberi állományhoz viszonyítva.

A juhállomány 1,146 millió, az anyajuhok száma 810 ezer volt, előbbi 6, utóbbi 10 ezerrel több, mint 2016. december 1-jén.

Tavaly decemberben az előző félévihez, 2017. júniushoz viszonyítva, a szarvasmarha-állomány 6 ezerrel, a tehénállomány 1500-zal nőtt. A sertések száma 63 ezerrel emelkedett, az anyakocák száma 4 ezerrel kevesebb lett 2017 júniusához képest. A juhok száma a tavalyi második félévben 31 ezerrel, a tyúkok száma 3,699 millióval csökkent.

Kapcsolódó cikkek
Czerván: a mangalica a magyar állattenyésztés sikertörténete

A mangalica sertés az utóbbi évek magyar állattenyésztésének sikertörténete, ez az őshonos fajta egyre kedveltebb bel- és külföldön.

Kezd magához térni a hazai sertéságazat

Nő a hazai vágások száma, növekszik a lakosság fogyasztása és bővül az export is – jelentette ki Czerván György.

Európa élmezőnyében a hazai juhtenyésztés

Növekszik a termelési kedv, évről-évre többen foglalkoznak juhtartással.

Beruházási támogatást kapnak a szarvasmarhatartók

A Vidékfejlesztési Program keretében csaknem 30 milliárd forint támogatásban részesülnek a nyertes pályázatok.

Népszerű a magyar marha

Messze hazánkban nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha állomány - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink