Kultúra
A Festetics Palotában zárul a Fővárosi Palotakoncertek sorozat
OPH Kép: Magyar Kamarazenekar
2018. március 2.

Végéhez közeledik az adventi időszakban indult nagy sikerű Fővárosi Palotakoncertek sorozat. Az utolsó állomást követően sem vonul pihenőre a zenekar: a naptárban számos hazai és külföldi projekt szerepel még ebben a félévben. Az OrientPress a programsorozat tapasztalatairól, valamint az együttes jövőbeni terveiről kérdezte a Liszt-díjas hegedűművész Bánfalvi Bélát, a Magyar Kamarazenekar vezetőjét.

A Magyar Kamarazenekar Budapest patinás palotáiban adott koncerteket a 2017-2018-as év során. A Stefánia Palota és a Károlyi Palota után a sorozat harmadik állomásának, egyben az első Fővárosi Palotakoncertek sorozat záróeseményének helyszíne a Festetics Palota, ahol az épület miliőjének megfelelő, gyönyörű műsorral várják az érdeklődőket március 3-án. A koncertmester Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész. A műsorvezető Zelinka Tamás lesz.

Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész, a Magyar Kamarazenekar vezetője és koncertmestere
Forrás: Magyar Kamarazenekar

A Magyar Kamarazenekar a kezdetektől arra törekszik, hogy egyedi és különleges projekteket, koncerteket hozzon létre, amelyeknek mondanivalójuk, missziójuk van – mondta a művész. Ilyenek többek között ifjúsági hangversenyek, amelyekkel a fiatalok zenei nevelését célozzák, de ilyen a Fővárosi Palotakoncertek sorozat is, amely Budapest palotaépületeit mutatja be a közönségnek, rengeteg történelmi, zenei, és egyéb fontos információt megosztva az emberekkel. Ezzel együtt a helyszínekként használt csodálatos fővárosi palotaépületek történelmi, építészeti, művészeti vonatkozásai és érdekességei a zenei élménnyel összekapcsolódva még teljesebb műélvezetet tesznek lehetővé.

A zenekar célja nemcsak a szórakoztatás, hanem a zenei, művészeti, kulturális oktatás, nevelés, a magyar zenekultúra terjesztése itthon és külföldön egyaránt”

– hangsúlyozta Bánfalvi Béla. „A koncertsorozat során kiváló műsorvezetőnk, Zelinka Tamás zenepedagógus ismerteti meg a közönséggel az épületeket és a minden alkalommal változó műsorokat” – tette hozzá.

A jövő tervei

A formáció

áprilisban Olaszországi koncertmeghívásnak tesz eleget, május elején pedig háromnapos hegedű mesterkurzust tartanak Budapesten

­– tudtuk meg a jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban.

Bánfalvi Béla, a zenekar vezetője elmondta, a Magyar Kamarazenekar folyamatosan bővíti a repertoárját, hogy mindig az igényeknek és az adott programnak, eseménynek megfelelő műsort állíthassanak össze. Az eddig játszott darabok is természetesen rendszeresen műsorra kerülnek a jövőben – tette hozzá, de mint fogalmazott, „az együttes igyekszik nem leragadni egy-egy műnél, és nem ismételni önmagát, hanem minél változatosabb műsort a közönség elé vinni koncertről koncertre.” Ennek érdekében vonósnégyesre, kamarazenekarra, vagy kibővülve szimfonikus zenekarra írt műveket is rendszeresen játsszanak, legyen az egy Mozart zongoraverseny nagy zenekarral, szólistával, vagy esetleg egy Verdi vonósnégyes ‒ tette hozzá.

„A Fővárosi Palotakoncertek zárókoncertje után, az olaszországi koncertre már például rögtön nekilátunk új darabokat betanulni, többek között Mozart és Alessandro Marcello oboaversenyeit Ramón Ortega oboaművésszel” – mondta el az együttes vezetője.

A Fővárosi Palotakoncerteket a jövőben is folytatódnak ‒ tette hozzá, hiszen a közönség és a szakma részéről érkező visszajelzések egyaránt pozitívak voltak. Az újabb felvonás a tavalyi évadhoz hasonlóan idén is az adventi időszakban indul és decemberétől következő év márciusáig tart majd, sőt a tervek szerint a későbbiekben – kilépve Budapestről – országosan is lesznek hasonló hangversenyek.

Minden helynek más a szelleme. Természetesen mi is nagyon élvezzük a gyönyörű helyszíneket, különleges élmény ott játszani, ahol évszázadokkal ezelőtt éppen azok a művészek adtak koncerteket, akiknek most a műveit játsszuk, például Liszt Ferenc a Károlyi Palotában”

– fogalmazott az együttes vezetője.

Az I. Fővárosi Palotakoncertek sorozat záróhangversenyére 2018. március 3-án, szombaton kerül sor 19 órai kezdettel,

a patinás Festetics Palota Tükörtermében, ahol Haydn és Mozart művei csendülnek majd fel. További részletek a koncerttel és a jegyvásárlással kapcsolatban itt olvashatóak.

Kapcsolódó cikkek
Folytatódnak a Palotakoncertek

A második és harmadik állomás a Károlyi Palota és a Festetics Palota lesz február 17-én és március 3-án.

Advent első napján startol a Fővárosi Palotakoncertek hangversenysorozat

A Magyar Kamarazenekar Budapest patinás palotáiban ad hangversenyeket.

Most adásban
Téma: Ünnep előtti ellenőrzések a Jászságban – Lipták Gergely osztályvezető, Fogyasztóvédelmi Osztály és Tóth Sándor osztályvezető, Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztály
Ezt követő adásaink