Külföld
A NATO nem akar újabb hidegháborút
MTI
2018. március 2.

Az új orosz csapásmérő eszközök kifejlesztéséről szóló fenyegetés elfogadhatatlan a NATO számára a szövetség szóvivője szerint.

Pénteki nyilatkozatában a szóvivő hangsúlyozta, a NATO nem akar újabb hidegháborút, sem újabb fegyverkezési versenyt. Minden szövetséges támogatja a bizalmat szolgáló fegyverzetellenőrzési megállapodásokat húzta alá.

Mint már többször is világossá tettük, a katonai szövetség rakétavédelmi rendszere nem Oroszország ellen irányul. A rendszer védelmet nyújt az euroatlanti térségen kívüli ballisztikus rakétákkal szemben

fogalmazott.

A NATO Oroszországgal folytatott politikájában a határozott elrettentésre, valamint az előremutató párbeszédre összpontosít. Mindkét megközelítés mellett elkötelezettek vagyunk” ‒ tette hozzá a szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön, a Szövetségi Gyűléshez (a kétkamarás orosz parlamenthez) intézett beszédében azt állította, hogy Oroszország olyan csapásmérő eszközöket fejlesztett ki, amelyeket a létező rakétavédelmi rendszerek nem képesek elhárítani. Az új fegyverek megléte új alapot jelenthet a tárgyalások széles köréhez húzta alá.

Az orosz vezető ugyanakkor azt állította, hogy a megnövekedett orosz katonai potenciál megbízható garanciája a békének.

Kapcsolódó cikkek
Orosz külügyi szóvivő: változni fog Moszkva és Washington párbeszéde

Moszkva más minőségű párbeszédre számít Washingtonnal az új orosz hadászati fegyverek bemutatását követően .

Most adásban
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink