Kultúra
Cannes-i díjnyertes filmmel indított a 8. Frankofón Filmnapok
Budapest Film ZRT./OPH Kép: Pixabay
2018. március 2.

A legfrissebb francia nyelvű filmeket bemutató 8. Frankofón Filmnapok Léonor Serraille rendező Cannes-ban Arany Kamerával díjazott, Egy fiatal nő című filmjével indult szerda este a budapesti Corvin moziban. Február 28. és március 7. között 22 filmet, közöttük 5 premier előtti bemutatót láthat a közönség a Puskin és Toldi moziban, valamint a Francia Intézetben - közölte az OrientPress Hírügynökséggel a Budapest Film Zrt.

A közlemény szerint a 8. Frankofón Filmnapok nyitófilm választása jelzésértékű: az idei programban szép számmal akadnak női rendezők alkotásai vagy női témákat boncolgató filmek. Vannak közöttük romantikus vígjátékok, mint a szerelem és identitás kérdéseivel foglalkozó Egy szót se! és az Egy burka, egy nadrág. Vetíteni fogják a különleges időkezelésű Árva lányt, amelyben egy nő életszakaszait más és más színésznők jelenítik meg, és amelyben ismét láthatjuk a francia mozi ifjú sztárjait, Adèle Exarchopoulost és Adèle Haenelt.

Lesznek továbbá erőteljes hangulatú thrillerek, mint a Külön világ Catherne Deneuve és Diane Kruger főszereplésével, akik között különlegesen erős az összhang; , vagy a Mrs Hyde, melyben Isabelle Huppert egy villámtól sújtott fizikatanárnő átalakulását mutatja be.

Forrás: Pixabay.com

A fesztivál vendégeként elkíséri filmjét Serge Bozon rendező.

A Velencei Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánnal díjazott Láthatás a családon belüli erőszakkal foglalkozik, szintén Budapestre érkezik a főszereplő Léa Drucker és Xavier Legrand rendező is, akik a vetítések után a nézők kérdéseire is válaszolnak.

A Filmnapok programjában szerepelnek történelmi filmek is. A Hochelaga, a szellemek földje kanadai indián ősök nyomába ered, a Tűzszünetben Romain Duris igyekszik visszatalálni az életbe az első világháború borzalmai után. A gyönyörűen kidolgozott, rejtélyes maszkokat felvillantó, 12 César-díjra jelölt Viszontlátásra odafönt pedig az esemény zárófilmje lesz, amelyet DJ-set kísér a Toldi moziban - áll a tájékoztatásban.

Kapcsolódó cikkek
Most adásban
Téma: Új kiállítás-sorozat indult a Városházán – Dohány Zsuzsa rendezvényszervező
Ezt követő adásaink