Belföld
Közel 400 jelöltet vettek nyilvántartásba a választásra
MTI Kép: Nemzeti Választási Iroda
2018. március 2.

Már több mint 1200 egyéni jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra, 397-et már nyilvántartásba is vettek közülük a választási bizottságok.

A Nemzeti Választási Iroda péntek reggeli adatai szerint 1226 egyéni választókerületi jelöltet jelentettek be eddig, 106 a Fidesz-KDNP, 96 a Jobbik, 80 az LMP, 58 az MSZP-Párbeszéd, 46 a Demokratikus Koalíció színeiben indul. Összesen 58 jelölőszervezetnek vannak bejelentett, de még nyilvántartásba nem vett jelöltjei, több mint 700. Már 25 független jelölt is leadta ajánlásait, hatot közülük már nyilvántartásba is vettek.

A Fidesz-KDNP-nek 106, a Jobbiknak 52, az LMP-nek 45, az MSZP-Párbeszédnek 44, a DK-nak 27 nyilvántartásba vett jelöltje van, a Momentum Mozgalomnak 11, a Magyar Munkáspártnak 9, a Közös Nevező 2018-nak 8. Hét-hét nyilvántartásba vett jelöltje van az Együttnek, a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak, valamint a Tenni Akarás Mozgalomnak, hat-hat jelöltje pedig az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak, a Kell az Összefogás Pártnak, valamint a Rend és Elszámoltatás Pártnak.

Összesen 22 jelölőszervezetnek van négy, vagy annál kevesebb nyilvántartásba vett jelöltje.

A választási bizottságok 92 jelölt nyilvántartásba vételét visszautasította, nyolc jelölt pedig visszalépett a választástól.

Forrás: Reuters/Fabrizio Bensch

Az országgyűlési választáson az indulhat, aki március 5-éig összegyűjti az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást.

Az ajánlások ellenőrzésére három napja van a választókerületi választási irodának, a jelöltek nyilvántartásba vételéről ezután döntenek a választási bizottságok.

A Nemzeti Választási Bizottság már három országos listát is nyilvántartásba vett, sorrendben az MSZP-Párbeszédét, a Demokratikus Koalíció listáját és a Fidesz-KDNP listáját.

Országos listát az a jelölőszervezet állíthat, amely 9 megyében és a fővárosban összesen legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet tudott állítani.
Kapcsolódó cikkek
Már mintegy 260 jelöltet vettek nyilvántartásba a bizottságok

Összesen eddig több mint 650 egyéni jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra.

Három településen volt időközi választás

Hódmezővásárhelyen, Kiskunhalason és Rózsafán tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.

Most adásban
Téma: Jó gyakorlat munkacsoport kezdte meg működését a budapesti kormányablakokban – Domokos Péter igazgató
Ezt követő adásaink