Életmód
A Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja
Békés Megyei Kormányhivatal Kép: Pixabay
2018. március 3.

A Veleszületett Rendellenességek Regiszterének Nemzetközi Szervezete (ICBDSR) kezdeményezésére, 2015. óta március 3-án került megrendezésre a világ számos országában, így hazánkban is a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja - tájékoztatott a Békés Megyei Kormányhivatal.

Minden évben világszerte 8 millió csecsemő születik valamely súlyos veleszületett rendellenességgel, közülük körülbelül 3 millió nem éli meg az 5 éves kort. A magyar rendellenesség regiszter adatai alapján évente mintegy 5000 várandósság/születés során észlelnek fejlődési rendellenességet. Szükség van egy nemzeti survillance rendszerre, amely pontosan mutatja az aktuális, regionális, és globális veleszületett rendellenességek becsült értékét.

A Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása és Felügyelete (VRONY) a nemzetközi szervezet alapító tagjaként, 1974-től vesz részt teljes jogú tagként az International Clearinghouse for Birth Defects Monitoring Systems határokon átívelő tudományos munkájában, a fejlődési rendellenességek nemzetközi monitorozásában és kutatási programjaiban.

A VRONY, és veleszületett fejlődési rendellenességek on-line bejelentését szolgáló program (e-VRONY) működésének megyei koordinációját a BÉMKH Népegészségügyi Főosztályának munkatársai látják el. Az adatszolgáltatás valamennyi észlelő orvos számára kötelező. Minden orvos, akinek jogosultsága van fertőző megbetegedések bejelentésére, hozzáférést kap(ott) az eVRONY rendszerhez is, így remélhetőleg javul a bejelentések aránya. A szakrendszer működésével, a bejelentésekkel kapcsolatosan a 66/795-043 telefonszámon, vagy a kozeg.nepeu@bekes.gov.hu elektronikus levélcímen tud tájékoztatást, segítséget kérni.

Most adásban
Téma: Új kiállítás-sorozat indult a Városházán – Dohány Zsuzsa rendezvényszervező
Ezt követő adásaink