Kultúra
55 kortárs művész vándorkiállítása látható Szűz Máriáról
hirado.hu/M5/Kulturális hiradó Kép: hirado.hu
2018. március 5.

55 kortárs magyar képzőművész, iparművész és fotóművész fogalmazta meg művészetében a Boldogasszony képet, amelynek vándorkiállítása Győrbe érkezett. A kiállítás két és fél éve eredeti koncepció szerint járja a Kárpát-medence magyar lakta vidékeit.

Több mint ezer évvel ezelőtt Szent István királyunk ajánlotta Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Az első győri templom, a Nagyboldogasszony templom is az ő nevét viseli. A kárpátaljai, erdélyi és délvidéki helyszínek után most Bécsből érkezett Győrbe az a vándorkiállítás, amely a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezésére 2015-ben, az akkor ötszáz éves csíksomlyói szűzanya kegyszobor köszöntésére indult.

Egy csodának vagyunk a tanúi azáltal, hogy 55 kortárs alkotóművész alkotását láthatjuk együtt – mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Ez abból is kiderül, hogy nem akad más olyan téma, amely egy fedél alá tudott volna hozni ennyi művészt. Erre is csak Mária volt képes. Ez mutatja azt az erő, tiszteletet és szoros kötődést ,ami a magyar lélek és Mária között van.

Az alkotók más-más oldalról világítják meg a Boldogasszony, Szűz Mária, Patrona Hungariae, Regnum Marianum, a Szűzanya és a magyarság közötti kapcsolatot.

Bognár István, győri városplébános, püspöki irodaigazgató szerint a művészek most megpróbálták szivüket- lelküket beleadni abba, hogy megmutassák saját Mária képüket. Ahogy mondta, végignézve az alkotásokat az ember azt érezheti, hogy Mária vendégségében jár.

A kiállítás Győrben, a Győri Egyházmegye kincstárában tekinthető meg március 25-ig, naponta 10-től 18 óráig.

Most adásban
Téma: Ünnep előtti ellenőrzések a Jászságban – Lipták Gergely osztályvezető, Fogyasztóvédelmi Osztály és Tóth Sándor osztályvezető, Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztály
Ezt követő adásaink