Külföld
Felfegyverzik a tanárokat
infostart.hu Kép: Pixabay
2018. március 5.

Florida szövetségi állam szenátusa elutasította a támadófegyverek tilalmát, és megszavazta azt, hogy felfegyverezzék az iskolai tanárokat. Mindez azután történt, hogy az Egyesült Államok déli részén fekvő államban egy iskolai vérengzéseben 17 embert lőtt agyon egy fegyveres fiatal - olvasható az infostart.hu-n.

Hiába tüntetnek az amerikai fiatalok, annak az államnak a szenátusa, ahol a legutóbbi brutális iskolai vérengzést elkövette egy gépfegyveres támadó, nem hajlandó a radikális reformra. Sőt, a szenátorok magukévá tették Donald Trump elnök sokat bírált ötletét arról, hogy fegyverezzék fel a tanárokat.

A szenátorok leszavazták azt a törvénymódosítást, amely megtiltotta volna a gyorstüzelő fegyverek tartását, és a tanárok felfegyverzését, bár két republikánus törvényhozó támogatta a demokraták indítványát. Így 20-an szavaztak a javaslat ellen, míg 17-en mellette.

A jogszabályt az iskolai mészárlás helyszíne után, Marjory Stoneman Douglas Középiskola Közbiztonsági törvénynek nevezik.

A sors keserű iróniája, hogy a szenátus tisztelgett a középiskola előtt és meghívta a túlélő diákokat, akik kék pólóban ülve töltötték meg a karzatot.

Az elvetett módosítások nyomán a szenátus hétfőn szavaz a felvizezett törvényről, amelyet így már minden valószínűség szerint elfogadnak.

A tervezet 18 évről 21 évre emeli a puskák és karabélyok vásárlási korhatárát. Tiltják majd Floridában az olyan módosító eszközök árusítását, amelyek segítségével automata fegyverré változtathatók a félautomata fegyverek.

A törvény továbbá 400 millió dollárt különít majd el az iskolai mentálhigiénés ellátás javítására.

Nikolas Cruzt, a mészárlással vádolt 19 éves fiatalt korábban eltávolították a Stoneman Douglas iskolából. Cruz többször is összeütközésbe került a hatóságokkal.

A helyi rendőrséget élesen bírálták, amiért nem léptek idejében a fiú idegállapotáról jelentések és erőszakos viselkedésére utaló jelek ellenére.

A diákok egy része dühösen reagált a módosító indítvány kudarcára: „a szenátus elutasította a támadófegyverek tilalmát – egy ilyen fegyver oltott ki 17 lelket az iskolámban... összetörték a szívemet, de nem ássák alá a mozgalmunkat!” – írta Jaclyn Coryn tanuló a Twitteren. „A néma emlékezés nem menti meg az ártatlan amerikaiak életét” – tette hozzá, a szenátorok megemlékezésére utalva.

„Szánalmasan szavaztak a törvényalkotóink... izgatottan várjuk, hogy kirúghassuk őket és megmentsük magunkat. Nagyon is világos, hogy ki van velünk és ki van ellenünk” – írta egy másik diák, Cameron Kasky.

Dennis Baxley republikánus szenátor viszont azt állította: a tanárok felfegyverzése életeket menthetett volna.

Kapcsolódó cikkek
Szigorítana a fegyvervásárláson Donald Trump

Az amerikai elnök többek közt 18-ról 21 évre emeljék a fegyvervásárláshoz szükséges alsó korhatárt.

Fegyvert adna a tanárok kezébe is Trump

A tanárok felfegyverzése elejét veheti az iskolai lövöldözéseknek - fogalmazta meg az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Most adásban
Téma: Nyolcadik alkalommal rendezték meg az „Adjunk a húroknak és adjunk a rászorulóknak is!” elnevezésű jótékonysági koncertet – György István, fővárosi kormánymegbízott és Póka Egon Benedek, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatója
Ezt követő adásaink