Életmód
Miért érdemes egészségbiztosítást kötni?
Kossuth Rádió/Napközben/hirado.hu Kép: Pixabay
2018. március 5.

A magyarok többsége csak az állami ellátást ismeri, pedig az egészségbiztosításnak több fajtája is van. A biztosítók számtalan terméket kínálnak a pénzügyi segítségtől a magánorvosi ellátáson át. Erről a Kossuth Rádió Napközben című műsorában beszéltek szakértők.

Még nem lehet érezni az egészségbiztosítás-kötésekben az ügyfélrohamot, habár a statisztikákat olvasva növekvő számokat lehet látni. Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkuszcég értékesítési igazgatója szerint itthon is egyre nő az érdeklődés ezek iránt a szolgáltatások iránt. Nyugat-Európában ezek a megoldások már sokkal elterjedtebbek.

„Ha az emberek majd egyszer valóban megtanulják, feltérképezik saját maguk számára ezeket az előnyöket, akkor biztos, hogy sokkal nagyobb számmal fogják keresni őket” – vélte az értékesítési igazgató.

Zolnay Judit, a MetLife vezérigazgatója azt emelte ki, mindenkinek magának kell tudnia, mi a legfontosabb a számára. Az egészségpénztár egy egyéni számlán alapuló rendszer. A számlán elérhető egyenleget egészségügyi szolgáltatásra vagy azonnali, kisebb összegű kifizetésekre érdemes használni. Az egészségügyi biztosításokat alapvetően két csoportra lehet osztani, az egyik a szolgáltatásfinanszírozó biztosítás, másik pedig az összegbiztosítás.

A vezérigazgató kifejtette, az összegbiztosítás lényege, hogy a biztosító gyűjt egy ún. kockázatközösséget, így adott esetben ha valakinél rákot diagnosztizálnak, már az első diagnózis után sokkal több pénzt fizet a biztosítottnak a biztosító a befizetett összeghez képest.

Példaként említette hogy egy ismerőse összegbiztosítást kötött, nagyjából évente 70 ezer forintot fizetett a biztosítónak, majd három évvel később mellrákkal diagnosztizálták. Sokan tudják, hogy a társadalombiztosítás nem finanszíroz minden kezelést, többek között azt a Magyarországon is kapható svájci gyógyszert sem, ami mintegy hárommillió forintba kerül, azonban nagyban felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, illetve a tüneteket is enyhíti. „Az összegbiztosításból ezt ki tudta fizetni” – mondta Zolnay Judit.

A szolgáltatásfinanszírozással elsősorban szűrővizsgálatokat és különböző járóbeteg-ellátási szolgáltatásokat tudnak az ügyfelek igénybe venni.

Minél előbb, annál olcsóbb

Minél hamarabb köt valaki egészségbiztosítást, annál kedvezőbb díjjal tudja ezt megtenni, és gyakorlatilag annál jobb befektetést tesz a későbbi egészségi kockázatok kivédésére, világított rá a vezérigazgató. Hozzátette, habár a biztosítók nem tudják megakadályozni, hogy valaki beteg legyen, de amikor nagy baj van, két dologgal mindenképp szembesül az ember: megnőnek a kiadások, és a keresetünk is kiesik.

Németh Péter úgy vélekedett, az egészségbiztosítás előnye, hogy minél gyorsabban és minél több szolgáltatást vagy terméket igénybe tudjunk venni. Az árazás általában attól függ, hogy mennyi idősek vagyunk. A fiatalabbak olcsóbban juthatnak egészségbiztosításhoz, hiszen az ő esetükben alacsonyabb rizikófaktor mint egy 50 éves felnőttnél.

Most adásban
Téma: Jó gyakorlat munkacsoport kezdte meg működését a budapesti kormányablakokban – Domokos Péter igazgató
Ezt követő adásaink