Belföld
Kondor Péter az új evangélikus püspök
MTI Kép: evangelikus.hu
2018. március 5.

Kondor Péter békéscsabai lelkészt választották a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Déli Egyházkerületének új püspökévé - közölte az Evangélikus Információs Szolgálat hétfőn.

Az új püspök a májusban nyugdíjba vonuló Gáncs Pétert váltja a Déli Egyházkerület élén.

Kondor Péter megválasztása után azt mondta, az új szolgálat "nagy megtiszteltetés, de kihívás" is, hiszen olyan elődök nyomába kell lépnie, akik rendkívül sokat tettek az egyházkerületért. Reményét fejezte ki, hogy a püspökváltás "nem jelent majd nagy változást", inkább csak "hangszínváltást" az egyház életében - olvasható a közleményben.

A püspök személyéről az MEE választási törvényei szerint az egyházkerület gyülekezeteinek presbitériumai (a gyülekezetek világi vezető testületei) döntenek. A püspök megbízatása a lelkészi nyugdíjkorhatárig tart.

Kondor Péter 1968-ban született Szegeden. Orosházán, majd Szarvason nevelkedett. 1992-ben végzett az Evangélikus Teológiai Akadémián. Lelkészi szolgálatát 1992-től 1996-ig a nagyszénás-gádorosi társgyülekezetben, 1996 és 1998 között a szarvas-ótemplomi egyházközségben, 1998-tól 2001-ig a kondorosi egyházközségben végezte, 2001 óta a békéscsabai egyházközségben szolgál.

Emellett 1996 és 2000 között a Déli Egyházkerületi Bíróság elnöke; 2000 óta a Kelet-Békési Egyházmegye esperese, a gazdasági bizottság tagja, majd 2012 óta elnöke. 2006-tól az evangélikus egyház országos presbitériumának tagja, valamint zsinati tag. 2008 óta a Lelkészi Munkaközösségek Országos Szövetségének elnöke.

Több evangélikus intézmény, mások mellett a békéscsabai és a mezőberényi gimnázium, valamint a Békéscsabai Evangélikus Szeretetszolgálat vezetője.

Tagja az Evangélikus Lelkészakadémia és a Rózsák terei Evangélikus Középiskolai Kollégium igazgatótanácsának, a lelkészi életpályamodellt és a választási törvény egyszerűsítését előkészítő, valamint több más munkacsoportnak.

Kondor Péter nős, felesége Zuba Klára, két gyermekük van.

A Déli Egyházkerület megüresedő püspöki tisztségére Kondor Péteren kívül három lelkészt jelöltek: Aradi Györgyöt, a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség lelkészét, Szeverényi Jánost, a Magyarországi Evangélikus Egyház missziói lelkészét és Vető Istvánt, a Cinkotai Evangélikus Egyházközség lelkészét.

A májusban nyugdíjba vonuló Gáncs Péter 2003 óta állt az egyházkerület élén, 2010-től 2017 novemberéig az MEE elnök-püspöki tisztségét is betöltötte.

Az MEE irányítása három egyházkerületben történik, a délit Kondor Péter, az északit Fabiny Tamás, a nyugatit (dunántúlit) Szemerei János vezeti.
Kapcsolódó cikkek
„Klebelsberg Kuno eredményei önmagukért szólnak”

Idén két hidegkúti protestáns tiszteletes, Fodor Viktor evangélikus és Kovács Gergely református lelkész részesült Klebelsberg-díjban.

Evangélikus lelkész: egyházként nem vonulhatunk ki a világból

„Szólunk” címmel rendeztek városmissziós és családi napot Kőbányán, a rendezvénynek az Óhegy-park adott otthont.

Most adásban
Téma: Új kiállítás-sorozat indult a Városházán – Dohány Zsuzsa rendezvényszervező
Ezt követő adásaink