Életmód
Védelmet jelenthetnek a jövőben a Kárpátok vonulatai
Nationalgeographic.com/hirado.hu Kép: Pixabay
2018. március 5.

A National Geographic új térképei elég sötét jövőt vetítenek elénk. Azonban amíg a szomszédos országok egy része víz alá kerülhet, addig a Kárpát-medence megússza szárazon a változásokat - olvasható a hirado.hu-n.

A jól ismert tudományos internetes portál nemrégiben egy olyan összeállítást közölt térképekkel illusztrálva, amely bemutatta, hogy miként fest majd Földünk, hogyha a globális felmelegedés miatt az összes jég elolvadt. Jelen számítások szerint ettől a katasztrófától még messze járunk, de ha a napjainkban tapasztalható tendencia folytatódik, akkor ötezer év múlva nemcsak városok, hanem országnyi méretű területek kerülhetnek víz alá.

A legrosszabb forgatókönyv szerint akár pár évszázadon belül London és Velence is a múlté lehet, nem beszélve a holland partokról. De

a legborúlátóbb előrejelzések szerint még a szomszédos Románia nagy részét is víz fedheti majd. A Kaszpi-tenger, amely napjainkban a Föld legnagyobb tava, fél évszázadon belül is megtelhet újra vízzel, és összeköttetésbe kerülhet a Fekete-tengerrel.

Azonban a Kárpátoktól nyugatra, egészen Németország északkeleti területéig nem hódít el több ezer négyzetkilométernyi területet a víz. Így a hegyvonulatok a jövőben ismét védvonalként szolgálhatnak majd, és az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszontagságok hatásait is lecsökkenthetik.

Következő adásunk
Téma: Az Álomfejtés című darab bemutatása – Vendég: Kováts Kriszta színművész
Ezt követő adásaink